18. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecký mediálny dom Axel Springer odchádza po vyše desiatich rokoch z Ruska. Dôvodom je nová ruská legislatíva obmedzujúca vlastníctvo médií zahraničnými firmami. Informovala o tom agentúra DPA.
Koncern predal celú svoju ruskú divíziu majiteľovi vydavateľstva Artcom Media, Alexandrovi Fedotovi. Fedotov prevezme divíziu a kompletne sa stane jej 100-% vlastníkom. Doterajšia šéfka Axel Springer Russland Regina von Flemming potom prevezme od Fedotova 20-% podiel v divízii.
Zahraniční investori do médií sú nútení predávať svoje podiely v Rusku, pretože nový mediálny zákon im dovoľuje vlastniť podiel vo výške maximálne 20 %. Ruský parlament legislatívu v rýchlom tempe schválil ešte vlani a prezident Vladimir Putin ju podpísal v októbri 2014. Zákon vstúpi do platnosti 1. januára 2016.
Moskva chce týmto spôsobom potlačiť vplyv zahraničného kapitálu na ruské médiá. Šéf Štátnej dumy, teda dolnej komory ruského parlamentu, Sergej Naryškin zdôvodnil potrebu zákona národnou bezpečnosťou. Už niekoľko rokov sú predovšetkým médiá kritické ku Kremľu vystavené narastajúcemu tlaku. Cieľom legislatívy je zabrániť, aby západní investori mali vplyv na redakčné obsahy.
Regina von Flemming chce prevzatím spomínaného podielu zachovať predovšetkým redakciu časopisu Forbes, ktorý vychádza v náklade 100.000 kusov.

Copyright © TASR 2015

Herečka česko-slovenského pôvodu Vlastina Svátková nakrúca v Prahe seriál pre čínsky trh. „Má sa to vysielať v najsledovanejšej štátnej čínskej televízii, takže myslím, že o fanúšikov nebude núdza,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA. „Oni sa tam začali teraz orientovať na Európu, je pre nich veľmi zaujímavá a atraktívna, takže si vymysleli taký projekt s európskymi hercami v Prahe o druhej svetovej vojne. Hercov z Európy v Číne zbožňujú a tým, ktorí sa im páčia, chcú podľa mňa otvoriť dvere,“ vysvetlila. „Možno sa to bude vysielať aj v Čechách, uvidíme. Teraz to len začíname točiť, máme tam krásne kostýmy aj make-upy... Aktuálne by to malo byť na budúci rok,“ dodala.
V seriáli by mala známa Myjavčanka stvárniť manželku nacistu. „Hráme manželský pár s Honzíkom Révaiom. On je zlý nacista a ja som taká dobrosrdečná manželka, ktorá si zle vybrala,“ načrtla Svátková. Okrem toho nakrúca tiež nový seriál Kukučka. „Tam mám takú väčšiu rolu manželky, éterickej, krehkej, dokonalej, ktorá všetko robí na 110 percent, všetkých má rada a s nikým sa nechce hádať, no drží sa zároveň svojej naivnej ilúzie o manželstve a živote až nakoniec zistí, že nie je všetko tak, ako si myslela a ako cítila a zostane veľmi sklamaná,“ priblížila herečka. „Asi sú mi osudové takéto postavy,“ zasmiala sa.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.