24. 9. 2015

IGRIC 2015



IGRIC 2015

V hlavnom meste sa dnes udeľovali sošky Igric za rok 2014. Televízny seriál Tajné životy ich získal dve. Ide o najstaršiu filmovú cenu na Slovensku za filmovú a audiovizuálnu tvorbu.
Sošku od akademickej sochárky Erny Masarovičovej získal za celoživotný prínos slovenskej kinematografii režisér Vido Horňák. Cenu v kategórii televízna dramatická tvorba získali Biba Bohinská, Naďa Clontz a Soňa Čermáková-Uličná za námet a scenár televízneho seriálu Tajné životy.
Igricom za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu ocenili Jara Vojteka za scenár a réžiu filmu Tak ďaleko, tak blízko. Najstaršiu filmovú cenu získala za animovanú tvorbu Joanna Kožuch za scenár, réžiu a animáciu filmu Fongopolis.
Za ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele ocenila porota Zuzanu Mauréry za stvárnenie postavy Evy, riaditeľky azylového domu pre ženy a deti v núdzi, v televíznom seriáli Tajné životy. Igrica získal v kategórii mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele Milan Lasica za stvárnenie postavy deda Achbergera vo filme Rukojemník.
Porota udeľovala aj tvorivé prémie. Tie za herecké výkony získali - Peter Kočiš za stvárnenie postavy Alexa v televíznom seriáli Tajné životy, Péter Nádašdi za postavu Ignáca Dugasa vo filme Krok do tmy, Monika Hassová za stvárnenie Evy Dubovskej vo filme Krok do tmy a Judit Bárdos za stvárnenie postáv vo filmoch Fair Play, Láska na vlásku a V tichu.
Tvorivú prémiu ďalej získala Petra Heleninová za námet, scenár, réžiu, výtvarné návrhy, animáciu a strih filmu AION; Martin Smatana za scenár, réžiu, kameru a animáciu filmu Rosso Papavero; Martin Šulík za scenár a réžiu filmu Milan Čorba a Patrik Lančarič za scenár a réžiu filmu Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Miloslav Luther získal prémiu za réžiu filmu Krok do tmy, Ivan Finta za kameru filmu Láska na vlásku a Jonáš Karásek a Marika Majorová za réžiu filmu Moje povstanie.
V kategórii ostatná filmová a televízna tvorba ocenili prémiou Dušana Hudeca za scenár a réžiu filmu Neznámi hrdinovia a Zuzanu Liovú za scenár a réžiu filmu Prvá: Hana Gregorová. V kategórii audiovizuálna teória a kritika ocenili Petra Michaloviča a Vlastimila Zusku za knihu Rozprava o westerne a Františka Gyárfáša a Juraja Malíčka za knihu Naše filmové storočie.
Cenu Jána Fajnora, ktorá je určená mladým tvorcom do 35 rokov, získali Veronika Obertová a Michaela Čopíková za réžiu, animáciu, výtvarné návrhy filmu Nina; Miro Remo za réžiu dokumentárneho filmu Comeback a Tomáš Stanek za kameru hraného filmu Deti. Zvláštne uznanie producentovi udelila porota Lívii Filusovej z Furia Film.
Predsedom poroty bol Juraj Lihosit, jej členovia zase Mária Ferenčuhová, Fero Kovár, Dodo (Jozef) Šimončič, Roman Rjachovský, František Jurišič a Štefan Vraštiak.
Igric a tvorivé prémie udeľovali Slovenský filmový zväz, Únia slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu po 26. raz. Vznikol v roku 1967. Po troch rokoch bol zakázaný, pretože vedenie Filmového a televízneho zväzu, ktorý toto ocenenie udeľoval, nepodpísalo súhlas so vstupom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968. V roku 1993 udeľovanie Igricov obnovili.
TASR o tom informoval tajomník poroty Štefan Vraštiak.

Ceny slovenskej filmovej kritiky FIPRESCI už majú po 23. raz svojich majiteľov. Jej udeľovanie bolo súčasťou dnešného odovzdávania sošiek Igric v hlavnom meste.
V kategórii slovenský celovečerný hraný aj koprodukčný film pre kiná, ktorý mal premiéru v roku 2014, uspela snímka Deti od režiséra Jara Vojteka. V kategórii slovenský celovečerný aj koprodukčný dokumentárny film pre kiná, ktorý mal premiéru v roku 2014, zvíťazila snímka Všetky moje deti od Ladislava Kaboša.
Ocenenie slovenskej filmovej kritiky patrí aj Petrovi Konečnému z filmového portálu Kinema.sk. V kategórii najlepší zahraničný film v slovenských kinách v roku 2014 zvíťazila poľsko-dánsko-francúzsko-britská snímka Ida (režisér Pawel Pawlikowski).
Cenu slovenských filmových novinárov získala distribučná spoločnosť Asociácia slovenských filmových klubov, ktorá v roku 2014 uviedla do kín najlepší zahraničný film Ida.
Ocenenie od filmových novinárov patrí aj Pavlovi Brankovi za knihu Úklady jazyka a zosnulému Júliusovi Dzurekovi za autorstvo a jedinečný bezkonkurenčný portál www.hviezdyfilmu.sk – za profily anglo-amerických 1022 hercov a režisérov.

Copyright © TASR 2015