22. 9. 2015

Otevřený dopis fotografovi Janu Šibíkovi

Otevřený dopis fotografovi
aktualne.cz
Janu Šibíkovi

Názory na video Jana Šibíka se různí, přinášíme otevřený dopis reportéra, který, stejně jako Šibík, na místě byl a viděl celou věc naprosto jinak. Otevřený dopis publikujeme v plném znění.

Vážený pane Šibíku,
asi už vám ohledně vašeho videa z Röszke pár lidí psalo, zvlášť proto, že se stalo tak trochu virálním a sdílelo ho jen na fb 50 tisíc lidí. Téměř všichni ti lidé získali pocit, že:

1) v Rözske nikdo nehladověl
2) Uprchlíci pohrdají darovanými věcmi
3) Dobrovolnictví a darování věcí nemá smysl a je potřeba po uprchlících pouze uklízet.

V Röszke jsem byl natáčet a pomáhat českým dobrovolníkům 4 dny, což myslím je dost na to, abych si také udělal názor. Myslím si, že tím videem jste udělal poměrně nebezpečnou věc. Když je řečeno A, je potřeba říct také B. Takže k bodu 1) Kdyby na místě nebyli dobrovolníci s jídlem, vodou a věcmi, tak by skutečně lidé v Röszke asi hladověli, protože nikdo jiný tam tyhle věci nevozil, ačkoliv tam lidé museli čekat na ty modré autobusy a jak jste sám zaznamenal ve videu, policie si nepřála, aby chodili jinam. Vy jste neviděl českou polní kuchyni, která jako jediná lidem dávala teplé jídlo? Proč ve videu nemluvíte s někým z lidí, co na místě pomáhali?

2) Za cokoli, co jsem jako dobrovolník rozdal, mi lidé obvykle děkovali a byli vděční. A s tím plýtváním jídlem to podle mých zkušeností nebylo tak dramatické, jak popisujete – a v tom chaosu pokud nějaké dítě někam zahodilo tatranku, tak bych z toho nedělal takové drama jako vy. Na druhou stranu, ten odpad nebylo kam už dávat a skutečně to bylo hrozné a nehygienické. Mnozí dobrovolníci tam totiž předtím chaoticky navezli věci a jídlo a odjeli bez toho, aniž by se o to postarali. Deky pak podle českých dobrovolníků dokonce nařídili likvidovat a pálit Lékaři bez hranic, než se v neděli objevili maďarští dobrovolnící, kteří je mohli vyprat a vydezinfikovat. Takže pokud hořela nějaká deka, je pravděpodobné, že jí do toho ohně dal spíš nějaký dobrovolník než uprchlík. Já jsem tam za 4 dny ale moc ohňů neviděl, takže se divím tomu, jak popisujete, že někdo pálil drahé karimatky. Proč by to dělal? Copak to nějak dobře hoří? Jestli to byl ojedinělý případ, opět – proč ho zmiňovat. Jestli nebyl – jak je možné, že jsem to za 4 dny nikde neviděl a to jsem byl na místě pořád?

3) Dobrovolníci, kteří pomáhali jako lékaři, byli na místě poměrně hodně potřeba, jak mi sami říkali, stejně jako lidé, kteří dávali vodu a jídlo. Tím, že tvrdíte, že je potřeba jen po lidech uklízet – to je myslím velmi zavádějící. Vždyť kdyby tam nikdo nic nevozil, nebylo by co uklízet a lidé by prostě byli hladoví a žízniví a v noci promrzlí. Sám jste si musel všimnout, že tam odpad nikdo nesváží, ačkoliv někdo zjevně rozhodl, že se na tomto místě budou koncentrovat lidé. V neděli se tam dobrovolníci pokusili trochu uklidit, ale domluvený vůz na svoz odpadu nakonec, záhadně, nepřijel. Ale když tím místem projde 10 tisíc lidí, tak je snad s tím, že se bude hromadit odpad, potřeba počítat? Copak si to ti lidé mohli brát do autobusů s sebou a vyhodit to někde jinde? Proč tedy ti, kteří rozhodli, že autobusy budou nabírat uprchlíky na poli u Rözske, neobstarali také svoz odpadu? Co myslíte, nebylo to špatně?

Sám víte, že mezi běženci jsou velké rozdíly a Syřani se chovají jinak než třeba Afghánci. Co vím od přátel (sám jsem tam nebyl), tak ve městech v Afghánistánu se odpad hází do příkopů a pak se pálí. Myslím, že zrovna Afghánci se odpadem asi moc netrápí, ale Syřané z toho asi nadšení nebyli. Sám jsem viděl několik z nich, jak pomáhají dobrovolníkům uklízet. Třeba zametat odpadky z cesty.

Vaše video posloužilo tomu ukázat běžence ve špatném světle. 50 tisíc lidí si teď o nich myslí ty nejhorší věci. Přičemž to zdaleka není tak černobílé.

Píšu vám jako novinář jinému novináři – myslím, že jsme za debatu ve veřejném prostoru trochu zodpovědní – a chci vás tak poprosit: Nemohl byste ty věci ve videu uvést nějak na pravou míru?

PS: Pokud by vás zajímalo, co jsem natočil na místě já, tak kromě jiného tento pořad, který se i vaše tvrzení pokouší nějak uvést do souvislostí. http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3474577



S pozdravem,



Dalibor Zíta

Redaktor publicistiky,
Český rozhlas,
Tvůrčí skupina Publicistika