20. 9. 2015

Toronto International Film Festival

Toronto International Film Festival

Hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte (TIFF) v nedeľu získal film Room. Snímka Lennyho Abrahamsona s Brie Larson a Jacobom Tremblaym v hlavných úlohách zabodovala u divákov a odniesla si hlavné ocenenie Grolsch People's Choice. Film, spracovaný podľa novely kanadskej spisovateľky Emmy Donoghue, rozpráva emocionálny príbeh matky a jej päťročného syna Jacka, ktorý vyrastá v prostredí jednej izby, záhradného domčeka prebudovaného na nedobytnú pevnosť, v ktorom sú od únosu matky zavretí. Poznanie o svete nadobúda chlapček prostredníctvom detských kníh a detských televíznych seriálov. Všetko, čo je mimo izby, je nereálne, jedine izba je skutočná.
Film zaujal spomedzi takmer 400 odprezentovaných filmov nielen publikum, ale aj kritiku. O víťaznej dráme sa začína hovoriť aj ako o možnom kandidátovi na Oscara. Predchádzajúce snímky, ktoré vyhrali Cenu divákov v Toronte, totiž v minulosti neskôr bodovali v rôznych kategóriách aj na odovzdávaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied, napríklad Milionár z chatrče (2008), Kráľova reč (2010), Terapia láskou (2012) či Kód Enigmy (2014).
Na druhom mieste skončil film Spotlight Toma McCarthyho. Dráma založená na skutočných udalostiach odkrýva pozadie vyšetrovania reportérov denníka The Boston Globe, ktorí odhalili niekoľkoročné sexuálne zneužívanie detí kňazmi katolíckej cirkvi. V snímke si zahrali Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Michael Keaton, Stanley Tucci, John Slattery, Brian d’Arcy James či Liev Schreiber.
V kategórií dokumentov si hlavnú cenu divákov odniesol film Winter on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom režiséra Evgenyho Afinnevskhyho. Snímka sleduje udalosti súvisiace s bojom za ľudské a občianske práva, ktoré sa odohrali na Ukrajine v rokoch 2013 a 2014. Cenu pre najlepší kanadský film si odniesla snímka Closet Monster režiséra Stephena Dunna.
Slovenský film Eva Nová režiséra Marka Škopa získal na festivale v Toronte Cenu filmovej kritiky FIPRESCI. Drámu, ktorá mala na podujatí premiéru, uviedli v sekcii Discovery. Eva Nová, v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou, je príbehom ženy, ktorá by urobila čokoľvek, aby znovu získala priazeň človeka, ktorého v živote ranila najviac - svojho syna. Eva je abstinujúca alkoholička, ale pred rokmi bola známou herečkou. Teraz sa chce vrátiť do života, ktorý mala kedysi. V snímke si zahrali aj Anikó Varga, Žofia Martišová, Dušan Jamrich či Ľubomír Gregor.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.