5. 11. 2015

AJ RTVS NEWS

AJ RTVS NEWS



Obľúbené rozprávkové kamarátky Mimi a Líza sa vracajú v šestici nových príbehov. Slovenská režisérka Katarína Kerekesová a scenáristka Katarína Moláková pripravili pre deti nové dobrodružstvá, ktoré ponúknu vo forme knihy, televízneho seriálu, rozhlasových rozprávok, na DVD či prostredníctvom mobilnej aplikácie. Nové príbehy o dievčatkách, z ktorých jedno je nevidiace, zavedú najmladších čitateľov a divákov napríklad do starých hodín, kde hrdinky nájdu zlomyseľnú vílu Hrdzu, pod zem, kde žije úspešná atlétka - dážďovka Nela či do vesmíru.
Na výtvarnom spracovaní príbehov sa spolupodieľali výtvarník Boris Šíma a režisérka animovaných filmov Ivana Šebestová. Knižné vydanie vzniklo podľa existujúcich námetov na večerníčky, ktoré literárne spracovala Alexandra Salmela. „Páči sa mi jej schopnosť nazerať na svet cez mnohoraké pohľady, ako aj jej hravý jazyk, vďaka ktorému sa príbehy pútavo pretavili do knižnej podoby,“ zhodnotila Kerekesová. „Ako sa nám osvedčilo pri prvej knihe, deti si nielen rady pozrú rozprávku v televízii, ale neustále sa vracajú ku knižným príbehom, až ich vedia naspamäť,“ doplnila.
Rozprávkovú knihu Mimi a Líza 2 uvedú do života v piatok 6. novembra o 11:00 na knižnom veľtrhu Bibliotéka v bratislavskej Inchebe. Podujatie bude moderovať Dado Nagy. Deti sa s Mimi a Lízou budú môcť na podujatí stretnúť aj v rozprávkovej dielni Mama, tata, čítajte s nami, ktorá sa bude konať v sobotu 7. novembra o 15:00.
Televízne spracovanie príbehov o dvojici kamarátok uvedie Rozhlas a televízia Slovenska na Dvojke počas Vianoc. Rádio Regina zasa odvysiela rovnomenné rozhlasové rozprávky, ktoré režírovala Táňa Tadlánková. „Je to podobne ako kniha svojbytné dielo vytvorené na základe televízneho seriálu. Takže v ňom budeme počuť aj rovnaké hlasy hercov,“ prezradila Kerekesová. Rozprávky napokon vyjdú aj na DVD, a to na začiatku budúceho roka. Tvorcovia príbehy sprístupnia aj prostredníctvom mobilnej aplikácie, cez ktorú si deti budú môcť pozrieť televízny seriál, vypočuť rozhlasové hry alebo zahrať zvukové pexeso
.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.