2. 11. 2015

POZVÁNKA

POZVÁNKA

Uznávaný americký novinár, dvojnásobný nositeľ Pulitzerovej ceny James B. Steele bude prednášať na univerzitách v Bratislave a v Košiciach. Možnosť stretnúť sa s nositeľom prestížneho amerického žurnalistického a umeleckého ocenenia prináša verejnosti, no najmä študentom vysokých škôl, už po piaty raz Nadácia Tatra banky v rámci svojho programu Osobnosti osobne. Prednášky novinára radeného medzi najlepších investigatívnych žurnalistov 20. storočia sa uskutočnia 3. novembra o 16:00 v Aule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave a 5. novembra o 10:00 v Historickej aule Univerzity P. J. Šafárika na Šrobárovej 2 v Košiciach, agentúru SITA o tom informovala Zuzana Böhmerová z Nadácie Tatra banky. Tí, ktorým sa na prednášky na tému “Hlas pravdy v časoch globálneho utajovania“ nepodarí dostať, ich môžu sledovať cez online prenos na internetovej adrese: http://www.nadaciatatrabanky.sk/steele
Ako ďalej informovala Zuzana Böhmerová z Nadácie Tatra banky, James B. Steele sa spolu s kolegom Donaldom L. Barlettom významne zaslúžil o dôležitý posun v možnostiach odhaľovania korupcie. Magazín American Journalism Review Steela a Barletta nazval “s najväčšou pravdepodobnosťou najlepším tímom v dejinách investigatívnej žurnalistiky“. Steele a Barlett za svoju prácu získali v podstate všetky najvýznamnejšie americké ocenenia vrátane dvoch Pulitzerových cien. Séria článkov z roku 1991 “Amerika: Čo sa pokazilo?“ bola New York University zaradená medzi 100 najlepších novinárskych diel 20. storočia. V roku 2015 získali za svoju prácu ocenenie od organizácie Investigative Reporters and Editors. Steele v súčasnosti prispieva do Vanity Fair a zároveň pôsobí na Princeton University. V minulosti pracoval ako investigatívny reportér pre The Philadelphia Inquirer či magazín Time. Spolu s Barlettom napísal osem kníh, vrátane dvoch New York Times bestsellerov. S Barlettom riešili kontroverzné témy a písali napríklad o americkej zahraničnej pomoci, zdravotníctve, energetickej kríze, zneužívaní vplyvu vo Washingtone či vplyve peňazí na politiku. Bývalý šéfredaktor denníka Washington Post Leonard Downie Jr. napísal, že práca Steela a Barletta “predstavuje dôležitý krok za hranice tradičného odhaľovania korupcie… vďaka odbornej analýze a dôkladnej dokumentácii systematicky odhaľujú, čo zlyhalo v mocných inštitúciách, ktoré dnes ovplyvňujú náš život“.

Prednášku považuje za prínos najmä pre budúcich žurnalistov, v súčasnosti ešte študentov aj vedenie univerzít, na ktorých sa uskutoční. “V prednáške dvojnásobného nositeľa Pulitzerovej ceny a investigatívneho novinára Jamesa Steela pôsobiaceho na Princeton University vidím unikátnu možnosť bezprostredného stretnutia a diskusie s významnou osobnosťou svetovej novinárskej školy pre našich študentov. Je tiež príspevkom a podnetom Univerzity Komenského v Bratislave k rozvoju slovenskej investigatívnej žurnalistiky,“ cituje tlačová správa rektora Univerzity Komenského v Bratislave Karola Mičietu. Prednáška zároveň podľa Mičietu prispeje k napĺňaniu posolstva Univerzity Komenského “o potrebe hľadania a šírenia dobra a pravdy prostredníctvom poznania“.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.