13. 11. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká spisovateľka Stephenie Meyer sa podieľa na seriáli The Rook. Štyridsaťjedenročná autorka, ktorú preslávila upírska romantická sága Twilight, vystupuje v projekte spoločnosti Hulu ako výkonná producentka.
Pripravovaná novinka bude adaptáciou knihy Hra věží (2012) spisovateľa Daniela O’Malleyho, ktorý chystá na budúci rok vydanie pokračovania diela s názvom Stiletto. V príbehu vystupuje Myfanwy Thomas, ktorá patrí k tajnej britskej agentúre ochraňujúcej svet pred nadprirodzenými hrozbami. Dátum premiéry projektu zatiaľ nie je známy.
Stephenie Meyer je známa predovšetkým ako autorka spomínanej ságy Twilight, ktorú preložili do 37 jazykov a na celom svete sa z nej predalo viac ako 100 miliónov kópií. Sága sa dočkala aj filmového spracovania. Napísala tiež napríklad sci-fi román Hostiteľ (2008), ktorý sa stal predlohou pre rovnomennú snímku z roku 2013. Meyer sa na filme, rovnako ako na tituloch Twilight sága: Úsvit - 1. časť (2011) a Twilight sága: Úsvit - 2. časť (2012), podieľala ako spoluproducentka.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Americká mediálna spoločnosť Viacom, ktorá vlastní filmové štúdiá Paramount Pictures či televízne stanice MTV a Nickelodeon, zaznamenala vo 4. kvartáli svojho finančného roka 2014/2015 pokles tržieb aj zisku. Podpísali sa pod to najmä nižšie príjmy filmovej divízie pre "nedostatok filmových trhákov". Informovala o tom agentúra Reuters.
Čistý zisk Viacomu za tri mesiace do konca septembra, teda vo 4. štvrťroku jej finančného roka, po očistení od jednorazových položiek klesol medziročne o 16 % na 614 miliónov USD (572,44 milióna eur).
Po prepočítaní na akciu sa zisk spoločnosti vo 4. kvartáli znížil o 10 % na 1,54 USD. V tomto výsledku je zahrnutý aj negatívny vplyv menových kurzov. Analytici, ktorých oslovila agentúra Thomson Reuters, predpovedali Viacomu v sledovanom období zisk 1,55 USD na akciu.
Tržby spoločnosti sa od začiatku júla do konca septembra znížili medziročne o 5 % na 3,79 miliardy USD a tiež nesplnili očakávania analytikov, ktorí predpovedali, že dosiahnu 3,88 miliardy USD. Po očistení o kurzové vplyvy klesli tržby spoločnosti o 2 %.
Tržby filmovej divízie Viacomu sa pritom v poslednom kvartáli jej finančného roka prepadli o 24 % na 1,03 miliardy USD a zaostali za odhadmi expertov, ktorí počítali s tržbami 1,16 miliardy USD.

Copyright © TASR 2015


Medzi obvinenými v kauze predaja zámku Českého rozhlasu v Přerove nad Labem sú bývalý námestník ČRo Michal Koliandr a niekdajší minister kultúry Jiří Balvín. Na poslaneckom volebnom výboru to povedal predseda Rady ČRo Michal Stehlík s odvolaním na informácie polície. Tretieho obvineného nemenoval. Český rozhlas o predaji zámku zatiaľ nerozhodol, preto rada podľa Stehlíka nezistila nič, čo by ovplyvnilo hospodárenie ČRo. Koliandr ani Balvín údajné obvinenia nechcú komentovať. Tiež pražská polícia to odmietla, pretože vec je zatiaľ v prípravnom konaní.
"Polícia mi nijako utajované oznámila, že obvinenými sú bývalý námestník Michal Koliandr a Jiří Balvín. Tretie meno si nevybavím," povedal Stehlík, ktorý v prípadu rovnako ako ostatní členovia rady figuruje ako svedok. "Vzhľadom na to, že k predaju nedošlo a nebol tam žiadny finančný pohyb z hľadiska rozpočtu Slovenského rozhlasu, nezistili sme nič, čo by nabourávalo výročnú správu. Nikto z nás nedokáže konštatovať, kam vyšetrovanie doputuje," dodal.
Jeden z obvinených, bývalý námestník Koliandr skončil v Českom rozhlase práve v súvislosti s predajom Přerovského zámku. Bývalý generálny riaditeľ Peter Duhan nedávno uviedol, že na koliandr podal trestné oznámenie kvôli údajnému úplatku, ktorý sa mal predávaného zámočku týkať. Námestníka z funkcie odvolal v máji pre stratu dôvery. "Nebudem sa k tomu vyjadrovať," povedal dnes ČTK Koliandr. Podobne zdržanlivý bol tiež Balvín. "Nechcem to komentovať. Považujem to za nejaké hry bývalého riaditeľa Duhana," uviedol Balvín, ktorý podľa skorších informácií denníka E15 vraj u rokovania asistoval.
Zámok v Přerove nad Labem patrí Českému rozhlasu. Tento rok na jar zišlo z jeho predaja pražskému podnikateľovi Janovi Hnilicovi. Radcovia nechceli, aby pri rozhodovaní hrala úlohu len cena. Kým ponuková cena bola 21,8 milióna korún, Hnilica ponúkol 33 miliónov. Ponuka Stredočeského kraja bola 22 miliónov korún. Kraj následne v septembri rozhlasu ponúkol, že si zámok prenajme na 50 rokov.
Na zasadnutí volebného výboru Stehlík ďalej uviedol, že Rada ČRo na novembrovej schôdzi bude jednať o podozrení na porušenie zákona bývalého šéfa ČRo Duhan. "Môžem aktuálne konštatovať, že možné porušenie zákona bolo definované v prípade zamestnania syna generálneho riaditeľa Petra Duhana a v prípade využívania služieb bývalého predsedu Rady ČRo Tomáša Ratiborského (a jeho syna). Oba prípady bude rada prerokúvať práve na novembrovej schôdzi," uviedol predseda rady , ktorý sa dnešného rokovania výboru zúčastnil preto, aby poslanca zoznámil s požadovanými podkladmi ohľadom kontrolnej činnosti Dozornej komisie Rady ČRo.
Z prehľadu činnosti dozornej komisie vyplýva, že sa zaoberala záležitosťami rozpočtu, správam o hospodárení, rozhlasovým poplatkom či nájomným zmluvám. Samostatnou kapitolou boli otázky komisie na možné porušenie zákona v prípade generálneho riaditeľa ČRo a členov Rady ČRo aj Dozorná komisia Rady ČRo od roku 2011 do tohto roku. Výsledkom by sa rada mala venovať práve na novembrovom zasadnutí.
Možné porušenie zákona zo strany bývalého generálneho riaditeľa Duhana malo prvýkrát témou októbrového zasadnutia Rady ČRo. Krátko pred jeho začiatkom Duhan oznámil rezignáciu zo zdravotných dôvodov. Rozhlas v súčasnosti vedie dočasný riaditeľ Karel Zýka. Rada už vyhlásila výberové konanie na riadneho generálneho riaditeľa.

Copyright © ČTK 2015