11. 11. 2015

Oklamčák miluje RTVS

Oklamčák miluje RTVS



Relácia Reportéri televízie RTVS vykreslila Štefana Harabina "skoro až ako vraha", vyhlásil to na dnešnom pojednávaní na Okresnom súde Bratislava IV mediálne známy organizátor súťaží krásy Jozef Oklamčák. Ten bol ako svedok navrhnutý právnou zástupkyňou Harabina, aby opísal, aký vplyv malo odvysielanie relácie s výrokom psychiatričky Papšovej, za ktoré Harabin televíziu žaluje, na vnímanie jej klienta v spoločnosti.
"Je to slušný človek, ktorý by neublížil nikomu," povedal Oklamčák na adresu Harabina. Podľa neho sa ho po odvysielaní relácie, v ktorej odznelo vyjadrenie Papšovej, veľa ľudí pýtalo na Harabina a ich vzťah. "Mal som veľa telefonátov na túto tému," povedal s tým, že postoj jeho samotného k Harabinovi relácia nezmenila. "Nemal som dôvod meniť názor, poznáme sa 20 rokov. Keď však niekto povie, že ste vrahom, ľudia môžu zmeniť názor," povedal s tým, že relácia bola podľa neho "tak trošku diskreditáciou". Ako dodal, Slovenská televízia má podľa neho veľkú dôveru národa a ľudia veria tomu, čo sa tam odvysiela.
Sudkyňa po skončení dnešných svedeckých výpovedí odročila pojednávanie na neurčito. Dôvodom je, že právny zástupca odporcu si vyžiadal lehotu 15 dní, aby dnešné výpovede vyhodnotil a písomne sa k nim vyjadril. Samotná sudkyňa od nového roku prechádza na iný súd, preto, ako uviedla, predpokladá, že prípadom sa bude zaoberať iný sudca až po novom roku. "Toto sú typické prieťahy v konaní," reagoval emocionálne Harabin na požiadavku právneho zástupcu televízie. "Nevidím dôvod, aby sa dnes nerozhodlo," povedal s tým, že právnik RTVS si chce naúčtovať len ďalší úkon, ktorý budú v konečnom dôsledku preplácať daňoví poplatníci. Podľa Harabina nie je možné na súdnych konaniach akceptovať obštruktérov, preto sudkyňu opakovane žiadal, aby vytýčila pojednávanie cez víkend alebo vo večerných hodinách, aby sa záležitosť vyriešila do konca roku 2015. Jeho žiadosti však nevyhovela. V súdnom spore o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy chcel Štefan Harabin od psychiatričky Renáty Papšovej vysúdiť 100-tisíc eur a ďalších 200-tisíc od RTVS – verejnoprávnej televízie, ktorá zaznamenala a odvysielala 28. mája 2012 v relácii Reportéri jej výrok, v ktorom Harabina spomenula.
Renáta Papšová bola ošetrujúcou lekárkou dnes už nebohých sudcov Juraja Majchráka (spáchal samovraždu) a Marty Laukovej (mala vážne zdravotné problémy). "Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina," povedala psychiatrička Papšová 14. apríla 2012 na verejnej diskusii Sudcovia o sudcoch. RTVS výrok potom použila v reportáži o slovenskej justícii odvysielaný 28. mája 2012 v relácii Reportéri. V septembri tohto roku sa psychiatrička s Harabinom dohodla na vyrovnaní mimosúdnou cestou.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.