19. 12. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rusko včera vyhostilo moskovského korešpondenta popredných poľských novín. Tento krok je podľa Moskvy "vyváženou" odpoveďou Varšave na vypovedanie ruského reportéra označeného za "nebezpečenstvo pre Poľsko".
Waclawa Radziwinowicza, ktorý pôsobil 18 rokov ako moskovský korešpondent poľského denníka Gazeta Wyborcza, si dnes predvolali na ruské ministerstvo zahraničných vecí a oznámili mu, že má mesiac na to, aby opustil krajinu.
"Dôvod je jednoduchý," uviedla hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra Reuters. "Stalo sa tak čisto na báze reciprocity."
Radziwinowicz pre Reuters uviedol, že mu bolo povedané, že jeho vyhostenie je priamou odpoveďou Poľsku na prípad 49-ročného Leonida Sviridova. Ten pôsobil v Poľsku ako dlhoročný korešpondent agentúry RIA Novosti, ktorá je súčasťou Kremľom podporovanej mediálnej spoločnosti Rossija segodňa (Rusko dnes).
Sviridov opustil Poľsko 12. decembra po tom, ako ho poľské ministerstvo zahraničných vecí opísalo ako "nebezpečenstvo pre Poľsko" a bolo mu odňaté právo pracovať a zdržiavať sa v Poľsku.
Hovorkyňa ruskej diplomacie označila vypovedanie Sviridova za zvláštne a dodala, že mu nebolo poskytnuté jasné vysvetlenie o tom, čím sa previnil. Moskva podľa nej pristúpila k recipročnému kroku z donútenia. "Bolo to nanútené opatrenie, nie naša voľba. Zahraniční kolegovia musia pochopiť dôsledky bezdôvodného prenasledovania ruských novinárov," uviedla.

Násilná smrť troch ľudí pred kanceláriou kresťanskej rozhlasovej stanice Tahanite, ku ktorej došlo na severe afrického Mali vo štvrtok večer, vyvolá zrejme trojdňové protestné prerušenie vysielania všetkých miestnych rozhlasových staníc.
Medzi obeťami zatiaľ neznámeho strelca bol aj zástupca šéfa Tahanite, rozhlasovej stanice, ktorá vysiela v predovšetkým moslimami obývanej oblasti od roku 2007, informovali dnes oficiálne zdroje v Timbuktu.
Prípad vyšetruje miestna polícia, ako aj príslušníci mierovej misie Organizácie Spojených národov. Zatiaľ nevedno, či bol zločin útokom teroristického charakteru alebo neobvyklým prípadom násilnej kriminality.
Mali sa stalo opakovane dejiskom útokov radikálnych islamistov, naposledy v luxusnom hoteli v Bamaku, kde prišlo o život viac ako 20 ľudí.

Copyright © TASR 2015