17. 12. 2015

Obraz rómskej menšiny v médiách na Slovensku


Obraz rómskej menšiny v
médiách na Slovensku
 
Slovenské médiá často prepájajú súčasnú utečeneckú tému s témou rómskou. Povedala to dnes na medzinárodnom sympóziu venovanom zobrazovaniu menšín v médiách mediálna analytička Gabriela Mezeiová. Práve Mezeiová sa venovala aj v spolupráci s organizáciou Romano Kher – Rómsky dom výskumu s názvom Obraz rómskej menšiny v médiách na Slovensku, ktorý ukázal, ako novinári zobrazujú rómsku menšinu vo svojich príspevkoch.
„Množstvo článkov, ktoré sme analyzovali, sa venovali aj utečeneckej téme, čiže akoby táto téma nahrala novinárom a prepájali ju s rómskou témou,“ vysvetlila s tým, že často článok o utečencoch spomínal i Rómov alebo naopak. Novinári tak podľa nej neraz zovšeobecňujú situácie, využívajú stereotypné vyjadrenia a často možno vidieť i predsudky voči menšinám. Ako pokračovala, problémom je i to, že viacerí Rómovia nemajú prístup k médiám alebo je len obmedzený. Takisto neexistuje relevantná politická strana, ktorá by zastávala ich potreby či požiadavky na úrovni štátu, poznamenala Mezeiová. „Väčšina relácií menšín alebo relácií pre menšiny sa vysiela v neatraktívnych časoch, pričom práve tieto mediálne výstupy by mohli prispieť k pozitívnemu obrazu či jeho šíreniu o integrovaných Rómoch či prisťahovalcoch,“ povedala na podujatí.
Výskum venovaný zobrazovaniu menšín v slovenských médiách podporil úrad vlády v dotačnom programe Kultúra národnostných menšín na rok 2015. Jeho konečné výsledky autori očakávajú do konca roka, pričom ich súčasťou bude i vyhodnotenie či konkrétne príklady mediálnych výstupov. Cieľom projektu bola analýza výstupov médií, ktoré sa týkajú Rómov. „Chceli sme zistiť, či médiá aktívne prispievajú k spolužitiu menšín a väčšinovej spoločnosti na Slovensku,“ vysvetlila Gabriela Mezeiová.
Články autori vyberali na základe viacerých kľúčových slov ako napríklad cigán, cigánka, Róm. Články sledovali v médiách, napríklad v SME, Denníku N, Hospodárskych novinách, Plus Jeden deň, Novom Čase, ale aj v Slovenskom rozhlase či Markíze, televízii JOJ či portáli Aktuality.sk. „Zisťovali sme tému článku, či v ňom dostal priestor na vyjadrenie aj Róm, či bolo uvedené celé jeho meno, aký spôsob jeho života príspevok zobrazuje, či výstup podnecuje nenávisť a diskrimináciu na základe etnicity, či obsahuje predsudky a stereotypy aj či charakterizoval Rómov negatívne a zovšeobecňoval to na celú rómsku menšinu,“ vysvetlila jedna z autoriek výskumu Gabriela Mezeiová s tým, že spracovali 309 príspevkov v médiách.
Najviac príspevkov o Rómoch publikoval denník SME a Slovenský rozhlas, priblížila ďalšia z autoriek Zuzana Benčúriková. Vo výstupoch boli najmenej zastúpení integrovaní Rómovia, ale aj tí segregovaní. Prieskum tiež ukázal, že novinári priestor na vyjadrenie Rómom dávajú, väčšinou ho uvádzajú pod celým menom. „Avšak priestor na vyjadrenie Rómov najčastejšie dostáva splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák,“ poznamenala. Články väčšinou nenávisť nepodnecujú a novinári pristupujú k respondentom citlivo. Stereotypy neobsahovalo 240 analyzovaných článkov.
Autori výskumu upozornili na dnešnom podujatí i na tzv. Desatoro novinára, ktorý píše o rómskej národnostnej menšine. Ide o nezdôrazňovanie rómskej etnicity v prípadoch, keď to nie je potrebné, respondenta uvádzame pod celým menom a priezviskom bez rozdielu etnicity. „Rómku často médiá uvádzajú len ako obyvateľku osady,“ poznamenala Zuzana Benčúriková. Priestor treba dať obom stranám aj v prípade, že ide o Rómov. Medzi „desatoro“ patrí i neoslovovanie ako zástupcu rómskej menšiny len rómskeho splnomocnenca Petra Polláka, ale aj iných odborníkov na túto tému. Treba venovať citlivý prístup k mediálne nevyškoleným osobám pri kladení otázok, nesmerovať pozornosť len na obyvateľov osád a segregovaných častí, ale aj na integrovaných Rómov a pri písaní nezovšeobecňovať celú rómsku menšinu. „Novinár by nemal podnecovať stereotypy a predsudky voči Rómom tým, že ich vytvára, nemal by používať urážlivé označenia tejto menšiny či titulok, ktorý predáva len na základe rómskej témy,“ dodala na záver.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.