16. 12. 2015

Štúrovo pero 2016


Štúrovo pero 2016

 


Už 22. ročník celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2016 vyhlásili organizátori tohto ojedinelého podujatia. Po prvý raz v histórii sa do súťaže môžu prihlásiť aj elektronické magazíny. Súťaž je otvorená aj pre slovenských stredoškolákov a vysokoškolákov študujúcich v zahraničí ako i pre študentov zahraničných škôl s vyučovacím jazykom slovenským. Uzávierka súťaže organizovanej v rámci 30. ročníka Štúrovho Zvolena je 31. januára 2016, uviedla pre agentúru SITA riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene Milota Torňošová.
Elektronické magazíny sú piatou kategóriou súťaže. Kolektívy a jednotlivci sa do súťaže prihlasujú svojimi časopismi a príspevkami, súťažiaci v kategórii pre elektronické magazíny môžu prihlásiť elektronické magazíny, ktoré majú minimálne dvoch autorov, teda nie súkromné stránky a blogy jednotlivcov. Za elektronické magazíny sa nepovažujú ani oficiálne stránky školy, PDF verzie tlačených časopisov či účty na sociálnych sieťach. Do súťaže sa môžu prihlásiť len magazíny, ktoré v roku 2015 zverejnili aspoň 20 príspevkov (text, video či audio).
Zámerom podujatia je predovšetkým výmena skúseností medzi mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o žurnalistiku. Aj vďaka Štúrovmu peru našli mnohí súťažiaci uplatnenie v mediálnom prostredí. Hlavnými vyhlasovateľmi podujatia sú Nadácia Televízie Markíza, Nadácia Slovenskej sporiteľne a Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Na súťaži participujú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Literárny fond, Nadácia Čisté slovo, Mesto Zvolen, Internetové kníhkupectvo martinus.sk, Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy, Podpolianske osvetové stredisko a Občianske spoločenstvo Štúrov Zvolen a po prvý raz i Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Záverečné dvojdňové vyhodnotenie súťaže sa uskutočňuje v apríli na pôde Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene.

 

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané