15. 12. 2015

The Committee to Protect Journalists

The Committee to Protect Journalists



Najviac novinárov v roku 2015 väznili úrady v Číne a Egypte. Vo svojej výročnej správe o tom dnes informoval Výbor na ochranu novinárov (CPJ).
Podľa tejto nezávislej organizácie sídliacej v New Yorku bolo tento rok vo svete uväznených celkovo 199 pracovníkov médií, čo predstavuje mierny pokles v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi a zároveň druhý najvyšší počet od začiatku vydávania správ CPJ. V roku 2014 bolo vo svete zadržiavaných 221 novinárov.
Čína si udržala vedúce postavenie v počte väznených žurnalistov, ktorých bolo tento rok 49, teda o päť viac než vlani, uvádza sa v správe.
Situácia v oblasti rešpektovania slobody médií sa podľa CPJ tento rok dramaticky zhoršila v Egypte a Turecku. Počet novinárov v egyptských väzniciach stúpol dvojnásobne, teda z vlaňajších 12 na 25. Zdvojnásobenie množstva väznených novinárov na 14 zaznamenal CPJ aj v Turecku.
K určitému zlepšeniu situácie došlo v Iráne, kde počet väznených pracovníkov médií tento rok poklesol z 30 na 19. Tento počet zahŕňa aj redaktora novín Washington Post Jasona Rezaiana, ktorého Irán viní zo špionáže.



Copyright © TASR 2015