23. 2. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Odvolací súd znížil iránskemu režisérovi Kejvánovi Karímímu trest z pôvodných šiestich rokov odňatia slobody na jeden rok. Karímího podľa agentúry AP odsúdili za "urážanie posvätností".
      Kejván Karímí má ešte stále dostať 223 rán bičom tak, ako mu to udelili v pôvodnom rozsudku. Irán podľa svojich slov opustiť neplánuje a trest si odsedí.
      Karímí je medzinárodnému publiku a verejnosti známy predovšetkým za svoj čiernobiely minimalistický krátky film "Dobrodružstvá manželského páru" z roku 2013. Snímku uviedli na približne 40 festivaloch a vyhrala ocenenia na podujatiach v Španielsku a Kolumbii.
      Agentúra AP pripomenula, že verdikt vyhlásili v čase zásahov vlády islamskej republiky voči formám slobody prejavu, ako aj dohody o iránskom jadrovom programe medzi svetovými veľmocami a Teheránom.

Copyright © TASR 2016

V americkom meste Pasadena v Kalifornii oslávia 25. februára deň venovaný seriálu Teória veľkého tresku (2007). V spomínaný dátum totiž televízia CBS uvedie v premiére 200. epizódu obľúbeného sitkomu. Zástupcovia mesta v oficiálnom vyhlásení okrem iného uviedli, že tvorcovia seriálu sa zaslúžili o zviditeľnenie Pasadeny po celom svete. "Seriál Teória veľkého tresku nazýva Pasadenu už 200 častí svojím domovom. Je pre nás veľká česť, že toto mesto, ktoré dalo veľmi veľa našim postavám a príbehom, opäť raz dokázalo, že je naozajstnou inšpiráciou," vyjadrili sa výkonní producenti projektu Chuck Lorre, Steven Molaro a Bill Prady. Tvorcami sitkomu o vedcoch, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena, sú spomínaní Bill Prady a Chuck Lorre. Seriálu sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Na konto si v rokoch 2009 a 2013 pripísal cenu asociácie televíznej kritiky pre najlepší komediálny seriál. Spomedzi hercov a herečiek najviac žiari Jim Parsons (Sheldon), ktorý získal štyri ceny Primetime Emmy (2010, 2011, 2013, 2014) i Zlatý glóbus (2011). Okrem toho v sérii účinkujú Johnny Galecki (Leonard), Kaley Cuoco (Penny), Simon Helberg (Howard), Kunal Nayyar (Raj), Mayim Bialik (Amy) či Melissa Rauch (Bernadette). 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.