25. 2. 2016

Zomrel Miloš Hájek

Zomrel Miloš Hájek

Jeden z hovorcov Charty 77, historik Miloš Hájek zomrel dnes v Prahe vo veku 94 rokov. Informovali o tom české elektronické médiá.
Muž, ktorého za pomoc prenasledovaným židom odsúdili na sklonku druhej svetovej vojny na trest smrti a ktorý sa ako proreformný člen štátostrany dožil počas normalizácie vylúčenia z KSČ, sa po strate zamestnania venoval v dôchodku vedeckej práci. Jeho štúdie však v bývalom Československu nemohli byť publikované, vychádzali iba v zahraničí.
Rodák z okresu Jičín sa ako historik venoval najnovším dejinám. Bol jedným z autorov samizdatového diela Křižovatky 20. století, ktoré vzbudilo svojho času mimoriadnu pozornosť nielen medzi študentmi, ale aj pedagógmi. Hovorcom Charty 77 sa stal v roku 1988. Nechýbal ani na už legendárnych raňajkách predstaviteľov disentu s vtedajším francúzskym prezidentom Francoisom Mitterandom 9. decembra 1988.
Pred štyrmi rokmi vyšli pod názvom Paměť české levice Hájkove knižné spomienky, na ktorých pracoval od roku 1988.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.