22. 2. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Ukrajina si zvolila za svoju reprezentantku na tohtoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia krymskotatársku speváčku Susanu Džamaladinovovú, vystupujúcu pod umeleckým menom Džamala, a jej skladbu s názvom "1944" o masových deportáciách Tatárov za vlády Josifa Stalina.
Speváčka bola zvolená v noci nadnes trojčlennou porotou a približne 380.000 hlasmi divákov sledujúcich priamy prenos finále národného kola, informuje agentúra AP. Popová skladba v strednom tempe sa začína veršami: "Keď prídu cudzinci, vtrhnú do tvojho domu, zabijú všetkých a povedia, že nie sú vinní." 
Skladba odkazuje na rok, v ktorom Stalin nariadil deportáciu Tatárov z vlasti ako kolektívny trest za ich údajnú kolaboráciu s nacistickým režimom. V preplnených vlakoch boli presídlení do Strednej Ázie, pričom tisíce z nich cestu neprežili alebo po príchode zomreli od hladu. Na Krym sa mohli vrátiť až v 80. rokoch. 
"Ten strašný rok navždy zmenil život jednej krehkej ženy, mojej prastarej matky Nazylchan. Jej život už nikdy nebol ako predtým," uviedla Džamaladinovová, rodáčka z Kirgizska. 
Text piesne sa však nedotýka ruskej anexie Krymu spred dvoch rokov, hoci podľa AP môže spôsobiť Ukrajine problémy, keďže pravidlá Eurovízie zakazujú politické texty. Krymskí Tatári, ktorí tvoria turkickú a prevažne moslimskú etnickú skupinu, tvrdia, že od anexie tohto polostrova Ruskom sa ich útlak zintenzívnil. 
Medzinárodné finále 61. ročníka Eurovision Song Contest za účasti účinkujúcich z celého svetadielu sa uskutoční 14. mája vo švédskom hlavnom meste Štokholm v hale Ericsson Globe. 

 Americká herečka Amy Adams bude účinkovať v seriálovej adaptácii románu Ostré predmety (2006). Štyridsaťjedenročná rodáčka z Talianska sa v novinke podľa knihy spisovateľky Gillian Flynn predstaví v hlavnej úlohe.
Príbeh sleduje reportérku Camille Preaker, ktorú stvárni Adams. Tá sa po krátkom pobyte na psychiatrickej liečebni vracia do rodného mestečka, aby napísala reportáž o vraždách dvoch miestnych dievčat. O réžiu projektu podľa scenára Marti Noxon sa postará kanadský filmár Jean-Marc Vallée. 
Amy Adams má na konte už päť nominácií na Oscara za snímky Junebug (2005), Pochybnosti (2008), Fighter (2010), The Master (2012) a Špinavý trik (2013). Za všetky spomenuté okrem Junebug si vyslúžila tiež nominácie na Zlatý glóbus, ktorý mala šancu získať aj za film Začarovaní (2007). Ceny Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov si pritom odniesla za snímky Špinavý trik a Big Eyes (2014). Zahrala si aj vo filmoch Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Súkromná vojna pána Wilsona (2007), Noc v múzeu 2 (2009), Julie & Julia (2009), Priestupný rok (2010), Na ceste (2012), Muž z ocele (2013), Ona (2013) či Lullaby (2014). 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.