25. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prominentnú holandskú novinárku zadržala turecká polícia počas dovolenky v krajine, informovali holandskí predstavitelia. K incidentu došlo týždeň po tom, ako Ebru Umarová kritizovala tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za zákroky proti odporcom.
Umarovú, ktorá má turecký pôvod a je otvorenou kritičkou Erdogana, zadržali v noci na včera a previezli ju na policajnú stanicu v letovisku Kusadasi. Popoludní na Twitteri oznámila, že ju prepustili, avšak má zakázané opustiť Turecko, informovala tlačová agentúra Reuters.
Umarová minulý týždeň v článku pre holandské bezplatné noviny Metro označila Erdogana za "diktátora" a kritizovala tureckého konzulárneho pracovníka v Holandsku za to, že žiadal všetkých tamojších Turkov, aby hlásili prípady urážania Erdogana v krajine. Výzva sa stretla so značným odsúdením a neskôr ju stiahli.
Holandský premiér Mark Rutte oznámil, že hovoril telefonicky s Umarovou po jej zatknutí.
Urážka prezidenta je v Turecku trestným činom, ktorého páchateľ môže dostať trest do výšky štyroch rokov väzenia. Príslušný zákon bol v minulosti využívaný len zriedka, odkedy však Erdogan nastúpil na prezidentský post v roku 2014, prokuratúra podľa vlády otvorila takmer 2000 prípadov takéhoto vyšetrovania. Žalobám čelili a čelia novinári, karikaturisti, akademici či dokonca školáci.
Podľa kritikov turecký líder využíva justíciu na potlačenie disentu. Erdogan tvrdí, že je otvorený kritike, nie však urážaniu. Nedávno požiadal Nemecko o stíhanie tamojšieho komika, ktorý ho zosmiešňoval.
Nemecké noviny Bild dnes informovali, že gréckeho fotografa, ktorý pre ne pracuje, nevpustili turecké úrady na hlavné letisko v Istanbule.
Jorgosovi Mutafisovi zabránili v sobotu večer pokračovať v ceste do Líbye, dnes sa preto musel vrátiť najbližším lietadlom do Atén. Fotograf uviedol, že mu pri pasovej kontrole oznámili, že jeho meno je na zozname osôb, ktoré nemajú povolené vstúpiť do Turecka. Dôvod mu však nepovedali.
Vstup do Turecka tento týždeň už zamietli novinárovi nemeckej verejnoprávnej televízie, uzatvára agentúra AP.

Copyright © TASR 2016