28. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Panarabská stanica al-Džazíra so sídlom v Katare oznámila, že jej redakciu v Bagdade úrady zatvorili a jej žurnalistom zakázali, aby z tejto krajiny podávali spravodajstvo.
Iracká komisia pre komunikáciu a médiá (CMC) al-Džazíru informovala, že toto rozhodnutie prijala pre "porušenia oficiálneho kódexu správania sa a vysielacích pravidiel a nariadení", napísala agentúra DPA.
Od invázie Američanmi vedených spojeneckých síl v roku 2003, ktoré zvrhli diktátora Saddáma Husajna, bola al-Džazíra vykázaná z Iraku už dvakrát.
V ostatnom prípade, v roku 2013, ju vykázali pre spravodajstvo o zásahu armády voči protestujúcim menšinovým sunnitom, pri ktorom bolo zabitých 53 ľudí. CMC vtedy al-Džazíru obvinila z podnecovania nepokojov a zo sektárstva.
Al-Džazíra bola po svojom vzniku v roku 1996 priekopníkom nezávislého spravodajstva a bezprecedentne otvorenej debaty v arabskej televízii, ktorej dovtedy dominovali vládne médiá. Rýchlo si získala veľké medzinárodné publikum, ale znepriatelila si mnohé vlády.
V ostatných rokoch jej kritici vyčítajú, že silno podporuje islamistické tendencie, najmä v Egypte zakázané Moslimské bratstvo.

Copyright © TASR 2016

Spoločnosť Facebook zaznamenala v prvom kvartáli, ktorý sa skončil 31. marca, nárast príjmov o 51,9 % na 5,38 mld. USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka firma dosiahla príjmy 3,54 mld. USD. Príjmy z reklamy stúpli o 56,8 % na 5,20 mld. USD.
Pod nárast príjmov sa podpísala zvyšujúca sa popularita mobilnej aplikácie a taktiež prenosy videa naživo. Firme sa totiž darilo prilákať nových inzerentov. Čistý zisk spoločnosti Facebook sa dostal na 1,51 mld. USD, čo predstavuje 52 centov na akciu. V rovnakom období predchádzajúceho roku bol vo výške 509 mil. USD, čiže 18 centov na akciu.
Spoločnosť Facebook spúšťala nové funkcie s cieľom podporiť reklamu v mobilných zariadeniach. Viacero z nich bolo impulzom pre inzerentov, aby experimentovali a odkláňali sa od reklamy v televízii.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.