1. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Turecká polícia včera urobila raziu v dome novinára Hamzu Aktana, následne ho zadržala a predviedla na výsluch, informovala agentúra DPA.
Podľa nej dôvodom pre policajnú akciu bol zrejme jeden z Aktanových vlaňajších mikroblogov na sieti Twitter, v ktorom sa vyjadroval k stále trvajúcim ozbrojeným zrážkam medzi vládnymi silami a kurdskými militantmi na juhovýchode Turecka.
Miestne novinárske organizácie odsúdili policajnú akciu ako najnovší útok na slobodu vyjadrovania v Turecku. Zhoršenie postavenia novinárov v Turecku konštatovala nedávno aj organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá na základe svojho hodnotenia a dostupných údajov zaradila Turecko na 151. miesto v rebríčku 180 krajín.
Turecká spravodajská sieť IMC uviedla, že Aktan, ktorý písal knihu o kurdskej menšine v Turecku, zostáva vo vyšetrovacej väzbe.
Aj samotná IMC mala opakovane problémy so zákonom a jej stanice boli úradmi stiahnuté z ponuky satelitných televízií. Ide o televíziu, ktorá má mnoho divákov práve na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka a medzi prívržencami strán nesúhlasiacich s politikou vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
Agentúra DPA pripomenula, že len za posledné dva týždne z Turecka vyhostili alebo nepovolili vstup najmenej piatim zahraničným novinárom. Jeden holandský novinár bol zatknutý za urážku Erdogana a turecké úrady mu nedovoľujú z krajiny odísť.
DPA uviedla, že v Turecku sa momentálne vyšetruje najmenej 1845 prípadov podozrenia z urážky hlavy štátu. Vo vyšetrovacej väzbe je viac ako 20 novinárov, z ktorých mnohí pracujú pre kurdské médiá. Vláda tvrdí, že niektorí z nich sú zadržaní pre podozrenie zo spáchania trestných činov, ktoré nemajú súvislosť s ich prácou.
Veľké problémy má aj ľavicový denník Cumhuriyet, ktorého dvaja novinári boli tento týždeň odsúdení na dva roky väzenia za zverejnenie kópie titulnej strany francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo s karikatúrou proroka Mohameda.
Denník Cumhuriyet po vlaňajšom útoku extrémistov na parížsku redakciu Charlie Hebdo publikoval vybrané karikatúry a články tohto periodika na znak solidarity. Vtedajšia štvorstranová príloha neobsahovala kontroverznú karikatúru Mohameda, uvedení novinári ju však zaradili do svojich stĺpčekov v tom istom vydaní.
Šéfredaktor a reportér denníka Cumhuriyet zasa v súdnom procese čelia doživotnému trestu odňatia slobody za zverejnenie správy o údajnom prevoze zbraní sýrskym povstalcom autami patriacimi tureckej vláde. Táto dvojica novinárov je obvinená z prezradenia štátneho tajomstva a pokusu o zosadenie vlády.

Copyright © TASR 2016