22. 6. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sociálne médiá sú omnoho dôležitejším spravodajských zdrojom pri získavaní informácií než televízie. Vyplynulo to z prieskumu vykonanom medzi respondentmi vo vekovej škále medzi 18 a 24 rokom života. Dvadsaťosem percent opýtaných označilo sociálne médiá za svoj hlavný zdroj správ oproti 24 percentám preferujúcim viac televíziu. Informovala o tom Európska aliancia tlačových agentúr (EANA).
Medzi menovanými zastáva dôležitú pozíciu sociálna sieť Facebook. Výročnú správu o digitálnom spravodajstve realizoval Inštitút Reuters pre štúdium žurnalistiky na univerzite v Oxforde.
Až 44 percent užívateľov Facebooku z 26 krajín uviedlo, že túto sieť používa aj na čítanie, zdieľanie a komentovanie správ. Nasledoval kanál YouTube, ktorý požíva 19 percent opýtaných. Ako svoj hlavný zdroj pri výbere noviniek označili respondenti tiež sociálne siete Twitter (10 percent), WhatsApp (8 percent) a Instagram a LinkedIn (tri percentá).
Štúdia ďalej uvádza, že 36 percent opýtaných preferuje texty vyberané na základe algoritmu toho, čo čítali už skôr, 22 percent chce správy na základe odporúčaní priateľov a 30 percent uprednostňuje výber editorov a ďalších novinárov.
Medzi užívateľmi sa tiež rozšírilo používanie aplikácií na blokovanie on-line reklám. Aktivovalo si ich najmenej 20 percent z 26 šiestich krajín, kde sa realizoval prieskum, s výnimkou Japonska a Južnej Kórey. Aplikácie na blokovanie nevyžiadaných reklám sú najobľúbenejšie u Poliakov, nasledujú Gréci (35 percent), Turci (31 percent), Francúzi (30 percent), Španieli (28 percent) a Švédi (27 percent). Naopak, najmenej si reklamy blokujú užívatelia v Česku (20 percent) a Holandsku (21 percent).
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Akcionári Facebooku schválili zavedenie nového druhu akcií bez hlasovacieho práva. Informovala o tom agentúra Reuters.
Tie by mali akcionári dostávať ako istý druh dividendy a umožnia šéfovi firmy Markovi Zuckerbergovi financovať sociálne projekty bez toho, aby stratil kontrolu nad spoločnosťou. Akcie bez hlasovacieho práva sa budú môcť obchodovať aj na burze.
Zuckerberg (32), ktorého majetok sa odhaduje na 47,5 miliardy USD (41,92 miliardy eur), minulý rok oznámil, že chce 99 % svojich akcií Facebooku venovať na dobročinné účely. Nechce však stratiť vplyv vo firme, ktorú založil v roku 2004. To mu práve umožní zavedenie nových akcií. Na pondelkovom (20. 6.) stretnutí s akcionármi Zuckerberg vyhlásil, že chce zostať na čele Facebooku ešte "veľmi dlho".

Líbyjské milície oznámili, že obsadili v meste Syrta rozhlasovú stanicu, ktorú doteraz využívali militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Okrem toho získali pod kontrolu neďalekú mešitu.
Podľa agentúry AP milície uviedli, že v prudkých bojoch prišli o 18 mužov, ale zlikvidovali desiatky militantov z IS, ktorí využívali rozhlasovú stanicu na šírenie prejavov svojho vodcu abú Bakra Baghdádího.
Milície z neďalekého mesta Misuráta spustili operáciu proti IS v Syrte v máji. Syrta je jediným mestom mimo Sýrie a Iraku, ktoré IS získal pod kontrolu. Hoci milície rýchlo postúpili dovnútra mesta, ofenzívu v uplynulých dňoch pribrzdila séria samovražedných bombových útokov zo strany IS.

Copyright © TASR 2016