24. 6. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

13. september 1957. Na základe rozhodnutia ministra vnútra komunistického Československa „tajní“ v Rakúsku opili a v kufri auta uniesli späť do ČSSR československého občana. Akciu zrealizovali príslušníci štátnej bezpečnosti. Medzi nimi bol aj mladý dôstojník Jaroslav Svěchota.
31. august 1995. Auto syna prezidenta Michala Kováča zablokuje na ceste medzi Bratislavou a Svätým Jurom niekoľko osobných áut. Členovia posádok áut Michala Kováča ml. vyvliekli z auta a ohrozovali ho pištoľou. Potom mu nasadili masku, dali mu elektrické šoky a násilím doňho vliali fľašu tvrdého alkoholu. Syn slovenského prezidenta sa prebral pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu. Únos mal podľa všetkých dostupných informácií a výsledkov vyšetrovania riadiť námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota.
Bol zaujímavou a kontroverznou postavou moderných slovenských dejín. Po roku 1968 bol suspendovaný, pretože nesúhlasil so vstupom sovietskych vojsk na územie Československa. O niekoľko rokov ho však povolali späť do štátnych služieb. Prežil spoločenské zmeny v r. 1989, isté obdobie riadil aj Úrad na ochranu demokracie. Neskôr sa stal námestníkom riaditeľa SIS. Objavoval sa takmer pri všetkých tzv. mafiánskych kauzách opísaných v 12-dielnej dokumentárnej sérii RTVS Mafiáni.
Mafiáni boli od začiatku plánovaní ako 12-dielny dokumentárny cyklus, pričom každý z dielov mal maximálne 30 minút. Pri nakrúcaní seriálu sa však podarilo nazhromaždiť množstvo materiálu, ktorý Jaroslava Svěchotu spájal so skupinami organizovaného zločinu, ktoré operovali na Slovensku. Tvorcovia sa preto rozhodli tieto materiály využiť v samostatnom špeciálnom hodinovom dokumentárnom filme. Epizóda, ktorá dokumentárny cyklus Mafiáni uzavrie, bude odvysielaná dnes v piatok 24. júna o 22:30 na Jednotke.