25. 6. 2016

AZZZ SR nechce zvyšovanie koncesií podľa počtu zamestnancov

AZZZ SR nechce zvyšovanie 

koncesií podľa počtu zamestnancov

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) nesúhlasí s návrhom zákona o zvýšení úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorý bude predmetom rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR v pondelok 27. júna. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Špániková. Ministerstvo kultúry SR, ktoré tento zákon navrhlo, uvažuje s povinnými platbami koncesionárskych poplatkov za služby RTVS nielen od fyzických osôb ale aj od subjektov, ktoré sú zamestnávateľmi, a to podľa počtu zamestnancov, s čím asociácia nesúhlasí.
"Tento princíp odmietame, považujeme ho za duplicitné spoplatnenie služieb RTVS, nakoľko každý zamestnanec ako občan - fyzická osoba má povinnosť platiť za svoju domácnosť (ako odberné miesto elektrickej energie) koncesionársky poplatok za služby RTVS," píše sa v stanovisku asociácie. Nevidí preto dôvod na uplatňovanie tohto princípu, "ktorý je de facto daňou za zamestnávanie a pôsobí kontraproduktívne voči kľúčovému hospodárskemu a sociálnemu cieľu vlády SR, ktorým je znižovanie nezamestnanosti a podpora tvorby nových pracovných miest", dodal prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský.
Asociácia chce preto uplatniť iný, podľa nej vhodnejší model, namiesto tohto modelu zabezpečovania financovania služieb RTVS. Model navrhnutý Ministerstvom kultúry SR považuje asociácia za nesystémový a nelogický, pretože "využívanie služieb RTVS nijako nesúvisí nielen s počtom zamestnancov, ale so zamestnávaním zamestnancov všeobecne, a preto ho považujeme za nepochopiteľnú a nesystémovú administratívnu a finančnú záťaž zamestnávateľov pôsobiacu proti zvyšovaniu zamestnanosti".
Ministerstvo kultúry predložilo návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS do medzirezortného pripomienkového konania koncom mája. Jedným z cieľov je podľa rezortu zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Novela by mala platiť od 1. januára 2017. Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 v časti Kultúrna politika. V ňom sa píše, že cieľom legislatívneho opatrenia, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh, je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o tretí vysielací okruh. Výška koncesií sa nemenila 13 rokov. Mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na sedem eur, teda na sumu, ktorá sa približne rovná zvýšeniu o infláciu. Návrh počíta aj s rozšírením skupiny oslobodených od platenie koncesií.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.