10. 9. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Facebook odvolal v piatok svoj zákaz týkajúci sa slávnej čiernobielej fotografie z vojny vo Vietname, ktorá zachytáva utekajúce nahé dievča po bombardovaní napalmom. Urobil tak v reakcii na rozsiahlu kritiku politiky Facebooku týkajúcu sa nahoty, informovali svetové agentúry AP a DPA.
Facebook uviedol, že si uvedomuje "dejiny a globálny význam" snímky a povedal, že už ju nebude blokovať na svojej sieti, hoci takáto fotografia nahého dieťaťa "môže byť kvalifikovaná ako detská pornografia".
Fotografiu Nicka Uta z roku 1972, ktorá získala aj Pulitzerovu cenu, dnes najväčší nórsky denník Aftenposten zverejnil na titulnej strane svojho tlačeného vydania spoločne s otvoreným listom zakladateľovi a riaditeľovi spoločnosti Facebook Markovi Zuckerbergovi. Denník v ňom kritizoval rozhodnutie, na základe ktorého bol príspevok so zmienenou fotografiou vo štvrtok zmazaný z účtu Aftenpostenu na sociálnej sieti kvôli vyobrazenej nahote.
Ku kritike Facebooku sa pripojila aj nórska premiérka Erna Solbergová, ktorá vietnamskú snímku zdieľala na svojom účte na Facebooku s konštatovaním, že spoločnosť "dospela k nesprávnym záverom, keď cenzuruje takéto fotografie".
"Keď Facebook odstraňuje snímky takéhoto typu, hoci s dobrým úmyslom, edituje našu spoločnú minulosť," napísala neskôr.
Facebook vo vyhlásení uviedol, že "hoci uznáva výnimočnosť tejto fotografie, je ťažké nájsť hranicu medzi povolením fotografie nahého dieťaťa v jednom prípade a nepovolením v iných prípadoch".
Následne svoje rozhodnutie zmenil s tým, že bude potrebovať čas na úpravu svojich systémom.

Copyright © TASR 2016