7. 9. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tlačová agentúra Agence France-Presse (AFP) otvorila svoju pobočku v hlavnom meste Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Oznámil to dnes predstaviteľ vedenia AFP Emmanuel Hoog.
Ako uviedol na svojej webovej stránke francúzsky denník Le Point, Hoog na slávnostnom otvorení pobočky v Pchjongjangu informoval, že týmto krokom sa uzatvára medzera v sieti Agence France-Presse, ktorá má 200 pobočiek v 150 krajinách sveta.
Novú pobočku otvorili na základe zmluvy podpísanej začiatkom tohto roku medzi AFP a Kórejskou ústrednou tlačovou agentúrou (KCNA). Na základe zmluvy budú audiovizuálne materiály pripravovať severokórejskí fotografi a kameramani vyškolení v AFP. Nasnímané zábery budú potom spracúvať redaktori AFP.
AFP je po americkej Associated Press v poradí druhou zahraničnou agentúrou, ktorá si otvorila pobočku v KĽDR.

Prvá časť soundtracku mysteriózneho seriálu Stranger Things (2016) vyjde aj na vinyle. Obe časti nahrávky, za ktorou stoja Kyle Dixon a Michael Stein z formácie S U R V I V E, predstavili v digitálnej verzii už 12. augusta. Prvú časť soundtracku však ponúknu na CD až 14. októbra, pričom na vinyle sa dostane na americký a britský trh o dva týždne neskôr. Priaznivci seriálu z iných častí sveta si na vinyl s prvou časťou počkajú do 11. novembra.
Novinka vyjde ako 2LP v obale vo forme skladačky. Na trh by mali uviesť aj vinyl s druhou časťou a limitovaný box set obsahujúci 4LP s kompletným soundtrackom. Detaily o nahrávkach či dátumy ich vydania plánujú oznámiť už čoskoro.
Seriál Stranger Things bratov Matta a Rossa Dufferovcov sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia a zameriava sa na Willa, Mikea, Dustina a Lucasa - štyroch kamarátov, ktorí spolu každodenne trávia čas. Will však jedného dňa záhadne zmizne a trojica chlapcov, Willova matka Joyce (Winona Ryder) a jeho starší brat Jonathan (Charlie Heaton) sa ho rozhodnú hľadať na vlastnú päsť. Neskôr sa k Joyce pridá aj najprv pasívny šerif Jim Hopper, ktorého stvárňuje David Harbour. Chlapci ale namiesto nezvestného Willa natrafia na záhadné dievča bez mena v podaní Millie Bobby Brown, ktoré je zrejme obeťou tajných experimentov. Následný rad nevysvetliteľných udalostí tak výrazne zasiahne do životov ľudí v malom mestečku. Herecké obsadenie ďalej dopĺňajú Finn Wolfhard (Mike), Gaten Matarazzo (Dustin), Caleb McLaughlin (Lucas) či Noah Schnapp (Will). Spoločnosť Netflix momentálne pripravuje druhú sezónu projektu, ktorá by sa mala dostať na obrazovky na budúci rok.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Obvinenie z trestného činu výtržníctva vzniesla prokuratúra Čongrádskej župy v Maďarsku voči bývalej kameramanke súkromnej maďarskej televízie N1TV P. L., ktorá v juhomaďarskej obci Röszke vlani kopala do migrantov a podrazila nohy Sýrčanovi Usámovi Abdalovi Muhsínovi s dieťaťom na rukách. Agentúru MTI o tom dnes informoval hovorca prokuratúry Ferenc Szanka.
Podľa spisu obžaloby násilné konanie kameramanky síce nespôsobilo poranenia, ale vyvolalo pohoršenie prítomných. Vyšetrovanie prípadu, ktoré sa konalo pod sprísneným dohľadom prokurátora, nezistilo spáchanie ďalších trestných činov, uviedol hovorca.
"Na základe predložených dôkazov bolo konštatované, že konanie páchateľky neviedlo k vážnejším poraneniam. Neobjavili sa ani skutočnosti, ktoré by svedčili o tom, že jej čin bol motivovaný tým, že išlo o migrantov," dodal Szanka.
Sýrčan spolu s dieťaťom pri incidente 8. septembra spadol na zem na poli pri srbských hraniciach, na ktorom utekali migranti pred maďarskými policajtmi. Videozáznamy kauzy vyvolali pobúrenie na celom svete.
Z Maďarska sa Muhsín dostal do Nemecka, kde médiá zistili, že v Sýrii bol futbalovým trénerom. Táto informácia inšpirovala španielsku futbalovú školu k tomu, že Sýrčanovi dala ponuku vybudovať si nový život.
Kameramanka sa pôvodne opakovane ospravedlnila za to, že kopala do utekajúcich migrantov a podrážala im nohy. Jej prvé vyhlásenie viacerí kritizovali s tým, že sa v ňom vlastne priamo neospravedlnila. Po zverejnení záberov prišla v televíznej stanici N1TV okamžite o miesto. Uviedla, že jej odvtedy viackrát pohrozili smrťou.

Copyright © TASR 2016