11. 9. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na protest proti nastávajúcemu zrušeniu štyroch z doterajších siedmich celoštátne vysielajúcich súkromných televízií v Grécku včera televízni žurnalisti v krajine vstúpili do 24-hodinového štrajku. Správy počas neho prinášajú len rozhlasové stanice a internetové portály, informuje agentúra DPA. Z tohto dôvodu tiež večer nebude v televízii vysielaný prejav premiéra Alexisa Tsiprasa o hospodárskej politike.
Vláda v Aténach začiatkom septembra po kontroverznej aukcii udelila súkromným spoločnostiam celkovo štyri televízne licencie na desať rokov. Štyri doterajšie televízie by mali byť zrušené do 90 dní. O prácu prídu stovky žurnalistov a technikov, odhaduje najväčší grécky odborový zväz novinárov ESIEA, ktorý vyzval na štrajk.
Zákonnosť postupu pri udeľovaní licencií preveruje po viacerých žalobách najvyšší grécky súd. Vláda tvrdí, že grécky televízny trh nedokáže v dôsledku úbytku reklamy počas finančnej krízy financovať všetky doterajšie súkromné televízie. Premiér Tsipras okrem toho majiteľov súkromných televízií opakovane obviňoval z toho, že sú súčasťou klientelistického systému. Opozícia naopak tvrdí, že Tsipras sa pokúša zaviesť systém médií, ktoré mu budú politicky bližšie.

Vo veku 92 rokov zomrela žena, ktorú na známej fotografii z roku 1945 z newyorského námestia Times Square nadšene bozkáva námorník oslavujúci koniec druhej svetovej vojny. Žena na snímke mala oblečenú uniformu zdravotnej sestry, informovala tlačová agentúra AP.
Uviedla, že 21-ročná zubná asistentka vtedy išla na Times Square, pretože počula, že sa skončila vojna. Na námestí ju pobozkal George Mendonsa, oslavujúci porážku Japonska. Okamih zachytil fotograf magazínu Life Alfred Eisenstaedt. A bola z toho jedna z najslávnejších fotografií 20. storočia..
Úmrtie Grety Zimmerovej Friedmanovej oznámil jej syn Joshua Friedman. Povedal, že matka zomrela vo štvrtok v nemocnici v meste Richmond vo Virgínii na zdravotné komplikácie vyplývajúce z vysokého veku.
Bude pochovaná na Arlingtonskom národnom cintoríne vedľa svojho zosnulého manžela Mishu Friedmana.

Copyright © TASR 2016