13. 9. 2016

RTVS NEWS Zlatá lýra

RTVS NEWS


Zlatá lýra

 Spoločnosť Trigon Production v spolupráci s koproducentmi RTVS, Českou televíziou a Slovenským filmovým ústavom predstavili dnes popoludní zástupcom médií nový desaťdielny hudobno-dokumentárny televízny cyklus Zlatá lýra. Režisérom je Peter Hledík, producentom Patrik Pašš, námet a scenár pripravil Robert Valovič, kameramanom je Richard Krivda, strih realizovala Alena Spustová. Prvú časť uvedie Dvojka RTVS v utorok 13. septembra.
      Desaťdielny dokumentárny cyklus o medzinárodnom festivale populárnej piesne Bratislavská lýra ovplyvnil nielen dianie na tejto scéne, ale aj vývoj populárnej hudby v Československu od roku 1966 až po Nežnú revolúciu. Počas 30 rokov svojej existencie nielenže upriamil pozornosť na malú krajinu v srdci Európy, ale stal sa pýchou medzinárodného združenia festivalov populárnej hudby združených vo Federation of International Festivals Organization. Od svojho vzniku v roku 1966 bol v socialistickom Československu vždy akýmsi závanom slobody, keďže na ňom účinkovali nielen najlepší československí interpreti, ale aj celý rad zahraničných hviezd prvej veľkosti, ako boli Josefine Baker, Cliff Richard, Gilbert Bécaud, Mireille Mathieu, Sandy Shaw, Drupi, Stevie Wonder, Amanda Lear alebo Joe Cocker.
      Hoci sa počas svojej existencie festival nevyhol ideologickým vplyvom, politickým zásahom, finančnému podhodnoteniu, technickým a technologickým nedostatkom či rozdielnym pohľadom na samotnú populárnu hudbu vplyvom rôznych naturelov dvoch národností, napriek tomu bol štartom pre viaceré generácie autorov a interpretov. Víťazstvom alebo upútaním pozornosti na festivale sa súťažiacim zmenil život doslova z večera do rána.
      V cykle účinkuje takmer 200 osobností zo sveta česko-slovenskej aj zahraničnej hudobnej scény a je v ňom použité veľké množstvo unikátneho archívneho materiálu, v ktorom sú zachytené spevácke vystúpenia domácich a svetových hviezd, zákulisie organizácie festivalu, no zaujímavý je aj presah do súčasnosti a pohľad organizátorov, interpretov a autorov s odstupom mnohých rokov.
      Popri výpovediach známych osobností – organizátorov, spevákov, skladateľov a textárov - pracovali tvorcovia aj s veľkým množstvom filmového archívneho materiálu, fotografiami, bulletinmi, zápisnicami. Práce na tvorbe samotného cyklu trvali viac ako tri roky, avšak kompletizácia informácií trvala takmer 10 rokov.
      „Bratislavská lýra mi vstúpila do života ako 15-ročnému chlapcovi, bol to mimoriadne silný kultúrny fenomén, ktorý ovplyvnil myslenie mnohých ľudí na Slovensku, nebol to šoubiznis, bola to kultúra a my sme práve tomuto aspektu v našom seriáli dali obrovský priestor, pretože veľká väčšina ľudí vníma spevákov a ľudí, ktorí pôsobia v populárnej hudbe, tak zhora, aké šaty nosia, kto s kým má pletky. Ale málo ľudí vie, čo si títo ľudia ako kultúrni pracovníci myslia o dobe, ako sa na veci pozerajú. Toto je práve to cenné, ktoré v tom seriáli je, odkrývame myslenie týchto ľudí na pozadí historických udalostí,“ povedal pre TASR producent seriálu Patrik Pašš.   
      „Je prekvapujúce, že taký dôležitý a významný fenomén, ako je Bratislavská lýra, sa nezachoval kompletne. Niektoré časti sa mazali z politických dôvodov nástupom normalizácie, paradoxne prišlo v tej dobe aj k mazaniu pásov. Neboli valuty na nové pásy, tak sa proste zmazala lýra. Bola to trocha archeologická práca, hľadali sme v archívoch STV, v spravodajstve, v Slovenskom filmovom ústave, v Českej televízii, hľadali sme, kde sa len dalo, aby sme skompletizovali dokumentárny obraz Bratislavskej lýry a predovšetkým toho obdobia, ktoré sme žili. Lýra nepredstavuje len kultúrny spoločenský fenomén, ale aj niečo, čím tá spoločnosť skutočne žila,“ uviedol pre TASR režisér Peter Hledík.   
      Medzinárodný hudobný festival Bratislavská lýra patril k významným stredoeurópskym hudobným podujatiam. Pri jeho zrode stáli Pavol Zelenay a Ján Siváček, tí mali najväčší podiel na tom, že v bratislavskom PKO prebehol 23. až 26. júna 1966 prvý ročník. Do finále postúpilo 24 z prihlásených 797 piesní, po 12 českých a slovenských. Prvú zlatú lýru si vyspieval Karel Gott s piesňou Mám rozprávkový dom autorov Vieroslava Matušíka a Elišky Jelínkovej.

Copyright © TASR 2016