17. 9. 2016

Zomrel Hilmar Thate

Zomrel Hilmar Thate

Významný nemecký divadelný a filmový herec Hilmar Thate už nie je medzi živými.
Umelec zomrel ešte 14. septembra vo veku 85 rokov v Berlíne, informovala dnes s oneskorením hovorkyňa tamojšej Akadémie umení s odvolaním sa na pozostalých.
Rodáka z Dölau neďaleko Halle, ktorý spolupracoval okrem iného s velikánmi-režisérmi ako napríklad Ingmar Bergman alebo George Tabori, si môžu pamätať aj slovenskí diváci z viacerých filmov a televíznych produkcií, tak napríklad Profesor Mamlock, Túžba Veroniky Vossovej alebo Kráľ zo St. Pauli.
Thate, ktorý nechýbal v epizóde kriminálneho seriálu Miesto činu s názvom Vražedná rozprávak, odmietal ponuku stať sa jedným z komisárov v tejto mimoriadne úspešnej nemeckej televíznej produkcii, napísala tlačová agentúra DPA.
Manžel populárnej herečky Angelicy Domröseovej bol v bývalej Nemeckej demokratickej republike hviezdou prvej veľkosti, uplatnil sa však vďaka svojmu kumštu aj v opätovne zjednotenom Nemecku.
Bol laureátom viacerých vyznamenaní a ocenení vrátane ceny za najlepší mužský herecký výkon z MFF v Karlových Varoch 1999 za kreáciu v snímke poľského filmára Krzysztofa Zanussiho s názvom Wege in der Nacht, za ktorú mu udelili aj prestížne ocenenie Cenu Adolfa Grimmeho.

Copyright © TASR 2016