11. 11. 2016

Prix Ex Aequo

Prix Ex Aequo 



Záverečným galavečerom v Slovenskom rozhlase vyvrcholil dnes večer 11. ročník bienále Medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež Prix Ex Aequo 2016. Hlavné ceny putujú do Srbska a Švédska.
V kategórii Rozhlasová rozprávková hra získala prvé miesto Rozprávka, kvak, pre mládenca, kvak, o kačkách, kvak, kvak autora Slobodana Govorčina v réžii Siniša Bosančiča z produkcie Radio –Televizie Vojvodiny, Srbsko. Hravá, očarujúca, múdra, inteligentná a symbolická hra, ktorá zaujme celú rodinu a prinúti ju spoločne počúvať so zatajeným dychom. Ak budete niekedy chcieť deťom ukázať krásy a nástrahy života, ukážte im jeho ťažké i pekné stránky. Aké sú pravidlá života? Mama Kačka učí deti, ako byť dospelými, dovolí im byť dospelými a odíde. Pri tejto hre sa porota jednohlasne zhodla na víťazovi.
Za výnimočný výkon v Rozhlasovej rozprávkovej hre získal ocenenie Marián Čekovský, skladateľ hudby pre hru Snehulienka z produkcie Rozhlasu a televízie Slovenska. Klasická rozprávka je vždy výzvou pre akýkoľvek typ poslucháča. Príbeh o Snehulienke s vtipným, bystrým a prekvapujúcim textom Daniela Heviera a hudbou skladateľa Čekovského má všetky predpoklady na to, aby sa stal novým chytľavým rozhlasovým muzikálom.
V kategórii Rozhlasová hra pre mládež získala prvé miesto hra Ako zázrakom z pera Martena Melina v réžii Evy Staaf z produkcie Švédskeho rozhlasu Štokholm. Cenu získala za očarujúcu produkciu, v ktorej herecké výkony, réžia, hudba a zvuk spoločne prispievajú k osvetleniu viacvrstvového textu. V jednoliatom spojení skutočného a vymysleného sveta sa trojrozmerné postavy tejto hry o dospievaní venujú univerzálnym otázkam osobnej slobody, rodiny, priateľstva a dôsledkov životných rozhodnutí, ktoré sa neprijímajú ľahko.
Za výnimočný výkon v rozhlasovej hre pre mládež získal ocenenie Ulrich Hub, autor hry Klokan ako ty z produkcie Mitteldeutscher Rundfunk, Nemecko. Porota cenu udelila autorovi, ktorý majstrovsky a obratne využíva humor na to, aby nás, deti akéhokoľvek veku, podnietil k prehodnoteniu našich predsudkov a vnímaniu takzvaných spoločenských noriem.
Počas troch dní sa na festivale predstavilo 19 vysielateľov zo 14 krajín. Súťažné nahrávky do slovenskej metropoly zaslali Bulharsko (Bulgarian National Radio), Chorvátsko (Croatian Radio), Česká republika (Český rozhlas), Čína (China National Radio), Nemecko (Bayerischer Rundfunk, Mitteldeutscher Rundfunk, Südwestrundfunk, Westdeutscher Rundfunk), Maďarsko (MTVA – Hungarian Radio), Poľsko (Polish Radio), Rumunsko (Romanian Radio Broadcasting Corporation), Ruská federácia (Radio Russia), Srbsko (Radio Belgrade, Radio Television of Vojvodina), Slovensko (RTVS – Slovenský rozhlas), Slovinsko (Radio Slovenia), Švédsko (Swedish Radio Stockholm, Swedish Radio Göteborg) a Vatikán (Radio Vaticana).

Copyright © TASR 2016