10. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V dejisku zimných olympijských hier 2018 Pjongčangu sa v týchto dňoch zišli novinári z celého sveta na World Press Briefing. Na stretnutí sa zúčastnilo viac než 200 delegátov z piatich kontinentov. Hostilo ich horské stredisko Alpensia, v ktorom sa uskutočnia aj viaceré olympijské súťaže. V pléne mali zastúpenie novinári, zástupcovia národných olympijských výborov, pozorovatelia z nasledujúcich olympijských podujatí, ale aj vlastníci televíznych vysielacích práv. Pozreli si jednotlivé športoviská a mohli vidieť aj ubytovanie, ktoré bude vyčlenené počas hier pre zástupcov médií.
Ako už býva na zimných hrách zvykom, aj tie v Kórejskej republike budú rozdelené do dvoch oblastí. Pobrežnej a horskej. Signály z organizátorskej krajiny ohľadom stavu pripravenosti športovísk boli pozitívne už pred začiatkom mediálneho brífingu. Počas osobnej návštevy sa však potvrdilo, že na mnohých z nich je hlavná stavba ukončená a potrebné sú len úpravy interiérov, resp. okolia vrátane prístupových ciest alebo parkovísk. Prakticky všetky budúce olympijské dejiská majú naplánované testovacie súťaže, na niektorých z nich už aj prebehli (napríklad stredisko pre zjazdové lyžovanie, ktoré sa ale ešte upravuje). Hotová je aj hokejová hala, kde odohrajú turnaj aj slovenskí hokejisti. Do vnútra štadióna však návštevníkov nepustili z bezpečnostných dôvodov. Hala bude mať kapacitu okolo 10-tisíc fanúšikov.
Napriek výrazným dopravným obmedzeniam spojeným s rekonštrukčnými prácami je premávka plynulá, bez výraznejšieho zdržania. Organizátori navyše garantovali, že počas ZOH v roku 2018 bude na cestách vytvorený olympijský pruh s vyhradenou dopravou pre oficiálne vozidlá. Pravdou tiež je, že organizačný výbor uvádza vzdialenosti medzi jednotlivými stavbami radšej v kilometroch než v reálnych časoch. Spojenie medzi dvoma olympijskými oblasťami by však malo trvať autobusom približne 40 - 50 minút. Mimoriadne dôležitým faktorom zvládnutia dopravy počas ZOH bude úspešné spustenie prevádzky rýchlovlaku medzi Soulom a Pjongčangom. Prvých cestujúcich by vlakové linky mali previezť v januári 2018. Cestu medzi hlavným a organizátorským mestom skrátia podľa odhadov z troch na jednu hodinu.
Ubytovanie pre akreditovaných novinárov je rozdelené do troch zón. V pobrežnej oblasti sa buduje úplne nová tzv. mediálna dedina. Tá bude obsahovať približne 6000 jedno-, dvoj- a trojspálňových izieb. Väčší problém s ubytovaním pre zástupcov médií môže nastať v horskej oblasti. Vyhradené ubytovanie v Jongpjongu (10 minút autobusom od rezortu Alpensia) zahŕňa iba 200 izieb s jednou, resp. dvoma spálňami. Ďalšou možnosťou sú hotelové kapacity vyhradené pre médiá v tesnej blízkosti dejiska snoubordových disciplín a skikrosu. Tie sú ale od Alpensie vzdialené približne hodinu cesty. Práve v rezorte Alpensia sa bude nachádzať aj hlavné tlačové centrum.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Moskovský mestský súd zamietol dnes odvolanie proti zákazu prevádzkovania profesionálnej sociálnej siete LinkedIn na území Ruska. Informovala o tom agentúra TASS.
Súd nižšieho stupňa predtým rozhodol, že požiadavka Federálnej služby pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zakázať prevádzkovanie tejto sociálnej siete v Rusku je oprávnená. LinkedIn totiž podľa súdu porušuje zákon o lokalizácii dát tým, že nespracúva osobné údaje ruských užívateľov na území Ruska.
Podľa Roskomnadzoru LinkedIn nepreniesol svoje servery do Ruska a navyše zhromažďuje a prenáša údaje o občanoch, ktorí nie sú užívateľmi LinkedIn, bez ich súhlasu. Vzhľadom na skutočnosť, že LinkedIn nemá v Rusku oficiálne zastúpenie, požiadal Roskomnadzor súd o vydanie rozhodnutia obmedzujúceho prístup k tejto sociálnej sieti.
Poradca ruského prezidenta pre oblasť Internetu German Klimenko pred časom pre denník Kommersant povedal, že "ak Roskomnadzor zvíťazí a zablokuje (LinkedIn), bude to signál pre spoločnosti, ktoré (osobné údaje Rusov) neukladajú na ruské servery. To sa týka aj Facebooku, Twitteru a všetkých zahraničných spoločností".
Podľa agentúry TASS by LinkedIn mohol byť prvou obeťou federálneho zákona o osobných údajoch, podľa ktorého sú internetové spoločnosti povinné presunúť všetky ruské údaje na servery nachádzajúce sa na území Ruskej federácie.

Copyright © TASR 2016