9. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nils Muižnieks vyjadril znepokojenie v súvislosti s agresívnymi vyhláseniami, ktorými britská bulvárna tlač aj niektorí politici reagovali na rozhodnutie Najvyššieho súdu poskytnúť britskému parlamentu právo veta ohľadom vládneho rozhodnutia o brexite.
Výzvy na znásilnenie a vraždu, obvinenia zo zrady a hrozby šibenicou - to všetko odznelo na adresu sudcov, ktorí svojím rozhodnutím ohľadne brexitu rozhnevali skalných priaznivcov odchodu Británie z EÚ.
Euroskeptický bulvárny denník Daily Mail dokonca neváhal označiť troch sudcov ako "nepriateľov ľudu".
Komisár Muižnieks vo svojom komentári zverejnenom na Facebooku vyjadril znepokojenie nad týmito "nehoráznymi útokmi na nezávislosť súdnictva, ktorých cieľom je podnecovať ľudí k nenávisti".
"Slobodná tlač musí byť zodpovedná tlač. Žurnalistika nesmie prispievať k vytváraniu atmosféry nepriateľstva, odmietania a nenávisti", zdôraznil lotyšský diplomat v službách štrasburskej inštitúcie. Zároveň upozornil, že aj slová majú svoju váhu a neraz sú "prvým krokom vedúcim ku skutočnému násiliu".
V správe vydanej začiatkom októbra, iný orgán Rady Európy, Komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI) uviedla, že nenávistné prejavy sú aj naďalej "závažným problémom populárnej tlače" v Británii.
"Nie je žiadna náhoda, že rasovo motivované násilie v Británii narastá. Sme svedkami znepokojujúcich príkladov intolerancie a nenávistných prejavov v novinách, na internete, ale aj zo strany politikov," uviedol vo svojom stanovisku predseda ECRI Christian Ahlund. Podľa jeho slov výsledok júnového referenda o brexite viedol k ďalšiemu nárastu proticudzineckých nálad v Spojenom kráľovstve, čo je ešte vážnejší dôvod pre zodpovedné britské úrady, aby podnikli kroky pre nápravu tejto situácie.

Copyright © TASR 2016