6. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vatikán odsúdil pravicovú katolícku rozhlasovú stanicu Radio Maria po tom, ako odvysielala poznámku, že nedávne zemetrasenie v Taliansku bolo "božím trestom" za registrované partnerstvá gejov. Vatikán tieto slová označil za "urážajúce a škandalózne", informoval webový portál BBC.
Za kontroverzným výrokom je istý dominikánsky mních, podľa ktorého sériu zemetrasení vrátane toho augustového, ktoré pripravilo o život takmer 300 ľudí, spôsobili ľudské hriechy. Vyhlásil, že medzi ne patrí aj schválenie registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia talianskymi úradmi v máji tohto roka.
Vatikán tieto poznámky odmietol ako bezbožné a nemajúce nič spoločné s katolíckou vieroukou. "Pre veriacich sú tieto výroky urážajúce a pre neveriacich zasa škandalózne," uviedol zástupca vatikánskeho Štátneho sekretariátu pre všeobecné záležitosti Giovanni Angelo Becciu, ktorý má blízko k pápežovi Františkovi.
Becciu ďalej povedal, že stanica Radio Maria, ktorá už aj v minulosti čelila kritike za antisemitské výroky, musí "zmierniť tón svojho jazyka" a konať v súlade s milosrdným posolstvom cirkvi. Inkriminovaný fráter John Cavalcoli si však stojí za svojím tvrdením, že pri zemetraseniach išlo o boží zásah.
Radio Maria zverejnilo na svojej oficiálnej internetovej stránke stanovisko v taliančine, kde sa píše, že dané pohoršujúce výroky neodzrkadľujú názory samotnej stanice.

Súd v tureckom Istanbule rozhodol o uvalení vyšetrovacej väzby na deviatich členov redakcie a vedenia denníka Cumhuriyet, ktorých zatkli 31. októbra v rámci protiteroristických opatrení. Medzi osobami ponechanými vo väzbe je i šéfredaktor Murat Sabuncu, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa polície.
Ďalšími pracovníkmi Cumhuriyetu, ktorí zostanú v cele, kým ich nepostavia pred súd, sú karikaturista Haci Musa Kart a siedmi členovia správnej rady - Ahmet Kadri Gürsel, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Turhan Günay, Hakan Karasinir, Önder Čelik a Bülent Utku.
Turecké orgány zatkli celkovo 13 pracovníkov Cumhuriyetu v rámci vyšetrovania vedeného prokuratúrou v Istanbule, ktoré sa týka teroristických aktivít zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a hnutia exilového duchovného Fethullaha Gülena, označovaného za pôvodcu neúspešného pokusu o prevrat z polovice júla. Riaditeľov Günseliho Özaltaya a Bülenta Yenera, ako aj publicistov Aydina Engina a Hikmeta Četinkayu súd prepustil na kauciu, pričom im zakázal vycestovať do zahraničia.
Ľavicový a sekulárny Cumhuriyet založený v roku 1924 je jedným z najstarších denníkov v Turecku. Podľa agentúry DPA je to v súčasnosti posledný veľký turecký denník, ktorý zaujíma kritické postoje voči vláde.

Ruské štátne médiá veľmi neskrývajú, koho uprednostňujú v amerických prezidentských voľbách.
Správy o zápase o Biely dom sa v ruskej televízii väčšinou podrobne venujú obvineniam republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, že jeho demokratická súperka Hillary Clintonová je skorumpovaná a že voľby budú zmanipulované. Napísala to dnes tlačová agentúra AP.
"Clintonová má na výber. Buď získa prezidentský úrad, alebo pôjde za mreže," povedal prokremeľský novinár a moderátor Dmitrij Kiseljov počas svojho nedeľného spravodajského programu Vesti na štátom ovládanej televíznej stanici Rossija 1. Tak ako Trump, zameraný proti americkému štátnemu systému, aj Kiseljov povedal divákom, že Clintonová má plnú podporu amerických bezpečnostných služieb, "oligarchických" korporácií a médií.
Ďalšie správy na Kremľom ovládaných televíznych staniciach, ktoré sú hlavným zdrojom informácií pre väčšinu Rusov, zdôrazňovali obavy zo zdravotného stavu Clintonovej. V súvislosti s ňou spomínali aj sexuálne škandály a naznačovali, že Demokratická strana je "v panike" kvôli nedávnym prieskumom verejnej mienky.
"Moji kolegovia na týchto kanáloch úplne podporujú Trumpa a prinášajú všetky negatívne veci o Clintonovej," povedal Aleksej Venediktov, šéfredaktor liberálnej ruskej rozhlasovej stanice Echo Moskvy.
Ruský prezident Vladimir Putin opakovane odmietol tvrdenia, že Kremeľ by rád videl Trumpa v Bielom dome. Odborníci však poukazujú na ich výrazne podobné postoje k hlavným zahraničnopolitickým záležitostiam, vrátane Sýrie a Ukrajiny.
Ruské médiá "veľmi, veľmi agresívne" presadzujú Trumpovu kandidatúru, uviedol nemenovaný predstaviteľ Európskej únie, ktorý monitoruje ruské médiá.
Ruské médiá venujú pozornosť aj Clintonovej, ktorú vykresľujú ako rusofóbku, vojnovú štváčku a političku zodpovednú za krviprelievanie na Blízkom východe, napísala agentúra AP.

Copyright © TASR 2016