13. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vážne zranenia utrpel včera v somálskej metropole Mogadišo technik spravodajskej televíznej stanice, ktorému v aute vybuchla nastražená nálož. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na somálskeho novinára stanice Universal TV Abdiazíza Ibrahíma.
Podľa neho nálož v aute vybuchla na trhovisku v čase, keď Abdihamíd Karzaj - technik stanice Universal TV sídliacej v Londýne - smeroval do práce. Po výbuchu ho previezli do miestnej nemocnice.
K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. V krajine však pravidelne útočí islamistická skupina aš-Šabáb.
Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.
Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.


Strana francúzskeho republikánskeho prezidentského kandidáta Francoisa Fillona sa ospravedlnila za zverejnenie karikatúry jeho centristického rivala Emmanuela Macrona na sociálnej sieti Twitter. Fillon sám pripustil, že obrázok zverejnený konzervatívnymi Republikánmi (LR) v piatok, je antisemitský.
Macron je na ňom totiž zobrazený so zahnutým nosom, s cylindrom na hlave a červeným kosákom ako symbolom komunizmu v ruke, ktorým odrezáva špic cigary. Vôkol neho sú fotografie niekoľkých kľúčových politikov, ktorí podporili jeho hnutie vrátane tých z ľavice. Karikatúru sprevádza titulok "Pravda o Macronovej galaxii".
Obrázok pripomínal antisemitskú propagandu z obdobia druhej svetovej vojny, keď francúzsky vichystický režim kolaboroval s nacistickým Nemeckom a podieľal sa na prenasledovaní židov. Macron však nie je židovského pôvodu, pracoval však ako bankár v Rothschildovej investičnej spoločnosti, informoval dnes denník The Guardian.
Deň po zverejnení karikatúry ju Fillon označil za "neprijateľnú" a vyhlásil, že rozhorčenie verejnosti chápe, keďže obrázok "evokoval temné obdobie našich dejín a využíval ideológiu, proti ktorej som vždy bojoval". Fillon zároveň prisľúbil, že zodpovedných pracovníkov svojej strany potrestá. Macron na záležitosť nereagoval.

Copyright TASR ©2017