16. 3. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS



SLOVAK MEDIA NEWS
 
Tlačová agentúra (TA) SR založením obchodnej spoločnosti Terazmedia neporušila zákon. Na rokovaní mediálneho výboru parlamentu to dnes povedal minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý považuje prácu TASR za dobrú, ale vníma podozrenie z napojenia zástupcu súkromného akcionára Miloša Juríčka na finančnú skupinu Slavia Capital. TASR by podľa neho mala s podozrením niečo robiť.
Podozrenie vidí aj opozičný poslanec Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA. Pýtal sa, či má Slavia Capital vplyv na spravodajstvo TASR, do akej miery poznal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník Miloša Juríčka a jeho prepojenie na Slaviu Capital cez akciovú spoločnosť Albrecht. Viskupič súhlasí, že agentúra zákon neporušila, ale takéto podozrenia podľa neho znižujú dôveryhodnosť.
Generálny riaditeľ TASR považuje spájanie agentúry s finančnou skupinou za účelové a manipulatívne. Odmieta tiež dohady, že TASR pôsobí v prospech nejakej finančnej skupiny. Zopakoval, že s  Juríčkom sa spoznal na nejakom filmovom predstavení a musel ho dlho presviedčať, aby do projektu vstúpil ako investor. O zámeroch založiť obchodnú spoločnosť Rezník niekoľkokrát informoval členov výboru. "V rokoch 2013 a 2014 boli verejné všetky informácie, ktoré mali byť verejné," doplnil.
O Juríčkovom prepojení na finančnú skupinu sa dozvedel podľa vlastných slov z otázok Denníka N, na ktoré riadne odpovedal. "Áno, je pravda, som nevedel, že tam je. Ale aj na základe týchto skutočností zasadla Správna rada TASR, ktorá sa touto témou zaoberala," uviedol s tým, že rade dal všetky originálne dokumenty, dohody, z ktorých podľa Rezníka vyplýva, že za obsah spravodajstva zodpovedá agentúra a investor sa postaral iba o financovanie napríklad nahrávacích štúdií. "Je to oddelené," zdôraznil.
Pripomenul, že založenie obchodnej spoločnosti bol spôsob, ako pozdvihnúť v roku 2012 podfinancovanú TASR. "Hľadal som spôsob, ako dostať agentúru vyššie. Zisťoval som, či si môžeme zobrať úver, nemohli sme. Našiel som investora, ktorý mal záujem na tom, aby tu bol väčší objem objektívnych informácií. Spravili sme akciovku, kde on má na starosti iba financovanie," opísal Rezník. Za klamstvo považuje aj tvrdenie, že Terazmedia je vysoko zadlžená. Podľa Rezníka spoločnosť nežije z peňazí finančnej skupiny.
Situáciu by mohlo riešiť aj valné zhromaždenie. "Zvoláme valné zhromaždenie a budeme situáciu riešiť tak, aby sme našli spôsob, ako toto účelové okydanie TASR a aj môjho mena vyvrátiť. Lebo ja som prvý, ktorý je proti oligarchizácii verejnoprávnych médií," vyhlásil Rezník.
Viskupič trval na svojom podozrení. Koaliční poslanci mu pripomenuli, že v roku 2013 výhrady k založeniu obchodnej spoločnosti nemal. "Ako výbor sme súhlasili s týmto kofinancovaním TASR. Generálny riaditeľ nás podrobne informoval," povedal Miroslav Číž zo Smeru-SD. TASR podľa jeho slov koná transparentne.

"Nič protizákonné sa nestalo," doplnil predseda výboru Dušan Jarjabek. TASR je po transformácii na verejnoprávnu inštitúciu podľa neho celoštátne a celospoločensky rešpektovaná. "A mali by sme poďakovať, že nemusíme na výbore riešiť veci, ako riešime pri programe RTVS, kde padajú otázky na vyváženosť. Tento problém s TASR nie je. Robí klasické vyvážené spravodajstvo. Argument, čo by bolo keby, je účelový," uzavrel.

Copyright © TASR 2017