18. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Polícia v americkom Clevelande vyhlásila v nedeľu pátranie po páchateľovi vraždy, ktorú bolo možné sledovať naživo prostredníctvom videoprenosu na sociálnej sieti Facebook.
Muž identifikovaný ako Steve Stephens zastrelil pred zapnutou kamerou 74-ročného Roberta Goodwina, ktorého si zrejme vybral za svoju obeť náhodne. Na zverejnených záberoch tiež tvrdil, že predtým zabil viac ako tucet iných ľudí, čo však polícia zatiaľ nedokázala potvrdiť.
Náčelník clevelandskej polície Calvin Williams vyzval Stephensa, aby "viac nikomu neubližoval" a sám sa prihlásil. Polícia upozornila verejnosť, že hľadaného muža treba považovať za ozbrojeného a nebezpečného.
Videozábery vraždy, ktorá sa odohrala v nedeľu okolo 14.00 h miestneho času (20.00 h SELČ), boli z Facebooku odstránené až po zhruba troch hodinách. Clevelandský starosta Frank Jackson vyjadril sústrasť rodine obete a ubezpečil, že Stephensa sa nakoniec podarí zadržať.

Mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ) vyzvala v pondelok ruské úrady, aby vyšetrili vyhrážky, ktorých terčom sa mal stať denník Novaja gazeta informujúci o mučení a zabíjaní gejov v Čečensku.
      Kauza, na ktorú začiatkom apríla upozornil rešpektovaný ruský denník Novaja gazeta, pozdvihla vlnu odsúdenia a výčitiek z oficiálnych miest. Podľa materiálu, ktorý denník zverejnil, v Čečensku bolo pre podozrenie z homosexuality zadržaných okolo 100 ľudí, pričom najmenej traja vo väzbe zomreli.
      Novaja gazeta napísala, že v Čečensku sú údajne tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov. Podľa zdrojov denníka sa jedna z väzníc nachádza v meste Argun.
      Čečenský prezident Ramzan Kadyrov v nedeľu osobne povedal, že medzinárodná pozornosť tohto článku vytvorila "masívny informačný útok... očierniť našu spoločnosť, životný štýl, tradície a zvyky".
      Po zverejnení citovaného článku zasadla v Čečensku rada starejších a islamských duchovných. Jej členovia vyzvali na odplatu. Denník Novaja gazeta to označil za "podnecovanie náboženských fanatikov k masakru novinárov".
      CPJ v pondelok v tejto súvislosti uviedla, že Rusko by malo proti hrozbám voči týmto novinám a reportérom konať "rýchlo, rozhodne a účinne".


Copyright TASR ©2017