26. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Thajčan obesil na streche budovy svoju 11-mesačnú dcéru a potom aj seba, pričom dvojminútové video naživo vysielal na účte na Facebooku. Miestna polícia v juhothajskom meste Pchúket, kde sa tragédia stala, to dnes potvrdila tlačovej agentúre DPA.
Vuttisan Vongtchalaj (21) zverejnil videoklip na svojej stránke na Facebooku v pondelok neskoro večer, čo donútilo jeho takisto 21-ročnú manželku Džiranuč Trajrat zalarmovať políciu.
Policajti našli Vuttisanovo telo a telo jeho mŕtvej dcéry na streche opusteného hotela v meste.
Manželka povedala polícii, že jej muž a dcéra boli nezvestní od hádky o inom dieťati, ktoré mala s bývalým partnerom.
Žena dodala, že Vuttisan ju často fyzicky týral a trpel paranojou, že má ľúbostné aféry.
Vuttisan bol obvinený zo zabitia, ale podľa slov policajného hovorcu nebudú vzhľadom na mužovu smrť podniknuté ďalšie právne kroky.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zakladateľ online encyklopédie Wikipédia Jimmy Wales spustil skúšobnú prevádzku spravodajskej webovej stránky s názvom Wikitribune.com, ktorá si kladie za cieľ boj proti rozširovaniu tzv. fake news, teda falošných správ. Oznámila to dnes agentúra Reuters.
Na tvorbe článkov budú spolupracovať profesionálni novinári s komunitou dobrovoľníkov. Stránka bude voľne dostupná a bez reklamných inzerátov. Namiesto toho sa bude spoliehať na podporu svojich čitateľov. Presnosť správ bude ľahko overiteľná, keďže publikované budú aj jej pôvodné zdroje.
"Správy sú rozbité, prišli sme však na to, ako ich opraviť. Aktualizáciou faktov sa správa stáva živým, vyvíjajúcim sa artefaktom, a to je práve to, pre čo bol stvorený internet," povedal Wales. Podľa neho bude integritu informácií spoľahlivo chrániť komunita prispievateľov, čo je základnou myšlienkou sveta wiki.
Bujnenie falošných správ na webe, z ktorých niektoré sú vytvárané pre zisk z reklám a niektoré pre rozličné politické účely, sa stalo veľkou témou diskusií počas vlaňajšej prezidentskej kampane v Spojených štátoch.
Články budú autorizované, faktuálne preverené a potvrdené spoločným úsilím žurnalistov a dobrovoľníkov, pričom ktokoľvek bude môcť poukázať na prípadné chyby a predložiť návrhy na úpravu. Wikitribune bude platiť svojich reportérov z peňazí získaných crowdfundingom.
Wikitribune začne plne fungovať približne o mesiac.


Sociálna sieť Facebook spochybnila včera na súde v Berlíne právo matky na prístup k účtu jej zosnulej 15-ročnej dcéry. Matka žiadosť zdôvodnila snahou objasniť okolnosti jej smrti pred piatimi rokmi, informovala tlačová agentúra DPA.
      Americká spoločnosť Facebook požiadala súd o zvrátenie predchádzajúceho rozhodnutia regionálneho súdu, ktorý rozhodol v prospech matky s odôvodnením, že dcérin účet na sociálnej sieti je súčasťou majetku po zosnulej.
      Berlínsky súd dnes rozhodol, že k poznámkam na Facebooku a k e-mailom zosnulej treba pristupovať rovnako ako k jej listom alebo denníku bez ohľadu na ich obsah.
      Rodičia dievčaťa, ktoré zahynulo v roku 2012 pod kolesami vlaku metra na berlínskej stanici, požiadali o sprístupnenie jej účtu na Facebooku v nádeji, že im to umožní pochopiť, prečo zomrela a či spáchala samovraždu. Motivovala ich aj žaloba, ktorú podal strojvodca vlaku metra o odškodnenie z majetku po zosnulej.
      Spoločnosť Facebook na súde vyhlásila, že sprístupnenie dcérinho účtu rodičom by mohlo obmedziť práva ďalších ľudí, s ktorými bola dievčina v styku a ktorí predpokladali, že obsah ich komunikácie zostane súkromný. Navyše pravidlá spoločnosti platné v čase smrti ich dcéry uvádzali, že ani s jej heslom nezíska nikto iný prístup k jej účtu a záznamom.


 Copyright © TASR 2017