23. 4. 2017

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Čarokrásne prostredie Váhu pod Strečnom je dejiskom nakrúcania nového celovečerného filmu režiséra Martina Šulíka Tlmočník. Do titulných postáv snímky, ktorú najúspešnejší slovenský režisér posledných dvoch desaťročí točí po šesťročnej prestávke, obsadil českého kolegu Jiřího Menzla, držiteľa Oscara za réžiu filmu Ostro sledované vlaky a rakúskeho herca Petra Simonischeka, hlavného hrdinu nemeckej komédie Toni Erdmann nominovanej na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film. Počas dvojmesačného nakrúcania v apríli a máji navštívi filmový štáb viaceré lokality na západnom a strednom Slovensku. Od Bratislavy, cez Banskú Bystricu, Žilinu až po Ružomberok. Filmovať sa bude aj na Liptove - v Partizánskej Ľupči, Ľubietovej či v Bešeňovej.
Hlavnými hrdinami filmu sú asketický tlmočník Ali (Jiří Menzel) a rakúsky bonviván a alkoholik Georg (Peter Simonischek). Dvaja ľudia s odlišnou životnou skúsenosťou, ktorí by za iných okolností spolu nestrávili ani niekoľko minút. Dohromady ich zvedie náhodná zmienka o udalostiach 2. svetovej vojny, ktoré tragicky poznamenali osud ich rodín. A tak sa vyberú hľadať svedkov dávno zabudnutej minulosti. Cesta svojhlavých starých pánov je plná škriepok, komických aj dramatických situácií, v ktorých majú možnosť spoznať jeden druhého, získať k sebe rešpekt a odhaliť prekvapivé súvislosti udalostí, ktoré oboch zásadne poznamenali.
Podľa producenta filmu Rudolfa Biermanna mali tvorcovia Tlmočníka s obsadením Petra Simonischeka veľké šťastie. "Môj dlhoročný priateľ Bruno Wagner bol koproducentom Toniho Erdmanna, takže cesta k Simonischkovi bola o to ľahšia. Ale hlavne sa mu mimoriadne páčil scenár a hneď po našom prvom stretnutí nám s Martinom Šulíkom prisľúbil, že s ním môžeme počítať. Veľmi nás teší, že sa naša spolupráca stala realitou, lebo dnes, po jeho veľkom medzinárodnom úspechu, by to už vzhľadom na jeho vyťaženosť, nebolo také jednoduché," doplnil producent, ktorý s Martinom Šulíkom spolupracuje už na šiestom projekte.
Režisér si k spolupráci prizval aj ďalších svojich stabilných tvorcov. Scenár napísal s Marekom Leščákom, kameramanom je držiteľ Českého leva Martin Štrba, čerstvo ocenený aj slovenskou filmovou cenou Slnko v sieti za Masaryka. V novom filme by sa mali objaviť aj Zuzana Mauréry, internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová či Attila Mokos.
Tlmočník by sa mal do kín dostať na jar 2018. Vzniká v produkcii spoločnosti Titanic Martina Šulíka a IN Film Rudolfa Biermanna. Koproducentmi sú RTVS a Česká televízia. Projekt podporil Audiovizuálny fond.

Copyright TASR ©2017