28. 4. 2017

The Tribeca Film Festival 2017

The Tribeca Film Festival 2017

Na 16. ročníku medzinárodného filmového festivalu Tribeca v New Yorku oznámili vo štvrtok večer slávnostne víťazov súťažných kategórií. Hlavnú cenu za najlepší americký hraný film získala snímka "Keep the Change" o zrode lásky medzi dvoma Newyorčanmi, ktorí sa stretli na komunitnej akcii pre ľudí z autistického spektra. V medzinárodnej kategórii si cenu odniesla grécka dráma scenáristky a režisérky Eliny Psykouovej "O Gios tis Sofias" (Son of Sofia) a v kategórii najlepší dokument koprodukčná snímka USA, Dánska a Izraela "Bobbi Jene" o americkej tanečníčke v izraelskej tanečnej skupine Batševa.
Dlhometrážny filmový debut americkej režisérky Rachel Israelovej "Keep the Change" označila porota za "radostnú a zábavnú romantickú komédiu otvárajúcu dvere do sveta postáv pulzujúcich životov, ktoré vo filme bežne nevídame".
Spoluzakladateľka festivalu Tribeca Jane Rosenthalová zdôraznila, že všetkých päť hlavných cien získali snímky režírované ženami. Festival udeľuje tiež cenu nesúcu meno americkej režisérky Nory Ephronovej. Za drámu o volebnom práve žien vo Švajčiarsku nazvanú "Die göttliche Ordnung" (The Divine Order) ju získala scenáristka a režisérka Petra Volpeová.
Film "Bobbi Jene" sledujúci život tanečníčky Bobbi Jene Smithovej po jej návrate do USA získal ceny za najlepší dokument, najlepšiu kameru a strih. Porota pochválila film režisérky Elviry Lindovej za "presadzovanie neformálnej intimity na odvážnych nových miestach".
Režisér najlepšieho krátkeho príbehu "Retouch", iránsky filmár Káve Mazáherí, uviedol, že sa na festivale nemohol zúčastniť kvôli cestovným obmedzeniam, ktoré navrhol republikánsky prezident Donald Trump. Vo videopríspevku povedal, že on a jeho filmový štáb nedostali víza.
Americké súdy zastavili Trumpov pokus zabrániť v príchode do USA prisťahovalcom zo šiestich prevažne moslimských krajín, voči čomu sa Trump odvolal s odôvodnením, že sa snaží udržať krajinu v bezpečí.
Po piaty raz ocenil festival Tribeca osobitnou cenou Storyscapes Award filmársku inováciu. Cenu dostala interaktívna inštalácia "Treehugger: Wawona", ktorá prostredníctvom sveta virtuálnej reality prenesie diváka do tela obrovskej sekvoje.
Festival Tribeca založili v roku 2002 Jane Rosenthalová, herec, režisér a producent Robert De Niro a realitný investor a filantrop Craig Hatkoff. Pomenovali ho po newyorskej mestskej časti na Manhattane.

Copyright © TASR 2017