12. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Peter Dinklage a jeho severoírsky kolega Jamie Dornan sa predstavia v pripravovanom televíznom filme My Dinner with Hervé. Príbeh sleduje nečakané priateľstvo, ktoré sa vyvinie počas jednej divokej noci v Los Angeles medzi novinárom Dannym Tateom v podaní Jamieho Dornana a hercom nízkeho vzrastu Hervém Villechaizom, ktorého stvárni Peter Dinklage.
Námet z pera novinára a filmára Sachu Gervasiho a scenáristu Seana Macaulayho vychádza z Gervasiho rozhovoru s Villechaizom, ktorého najznámejšími filmovými úlohami boli diabolský Nick Nack v snímke Muž so zlatou zbraňou (1974) a asistent pána Roarka v seriáli Fantasy Island (1977 - 1984). Krátko po uskutočnení rozhovoru Villechaize vo veku 50 rokov spáchal samovraždu. Gervasi sa postaral aj o scenár, bude režisérom projektu americkej televízie HBO a spolu s Dinklageom a Stevenom Zaillianom aj jeho výkonným producentom.
Peter Dinklage od narodenia trpí achondropláziou, poruchou rastu kostí, no napriek nízkemu vzrastu sa dokázal presadiť vo svete televízie, filmu a divadla. Prelomová bola pre neho úloha samotárskeho milovníka vlakov Finbara McBridea v dramédii The Station Agent (2003), kde si zahral spolu s Patriciou Clarkson či Michelle Williams. Nasledovali roly v snímkach ako Penelope (2006), Dokážte mi vinu (2006), Utečenec (2007), Narnia: Princ Kaspian (2008) či X-Men: Budúca minulosť (2014). Do povedomia divákov a diváčok sa však zapísal predovšetkým ako inteligentný a sarkastický Tyrion Lannister zo seriálu Hra o tróny (2011), ktorý mu vyniesol Zlatý glóbus a dve Primetime Emmy.
Jamie Dornan odštartoval kariéru ako model pre významné módne značky. Na filmovej scéne debutoval v roku 2006 snímkou Mária Antoinetta, v ktorej stvárnil grófa Axela von Fersena. Okrem toho sa objavil aj vo filmoch ako Beyond the Rave (2008), Shadows in the Sun (2009), Flying Home (2014) či Operácia Anthropoid (2016). V rokoch 2011 až 2013 si zahral v seriáli Kde bolo, tam bolo (2011) a účinkoval aj v televíznom projekte The Fall (2013 - 2016). Známy je aj ako Christian Grey zo snímok Päťdesiat odtieňov sivej (2015) a Päťdesiat odtieňov temnoty (2017), pričom si zahrá aj v ich pokračovaní Fifty Shades Freed.

Americký komediálny seriál Moderná rodina (2009) bude pokračovať deviatou a desiatou sezónou. Televízia ABC si objednala 44 nových epizód, pričom každá séria bude mať polovicu z nich. Ako informoval magazín The Hollywood Reporter, zatiaľ nie je známe, či spomínaná desiata sezóna bude pre projekt aj posledná. "Sme viac ako nadšení, že môžeme naďalej tráviť čas s týmito postavami, úžasnými hercami, našimi neuveriteľne talentovanými scenáristami a naším fantastickým štábom, ktorí sú pre nás rodina. Ten dobrý druh rodiny, nie taká rodina, ktorá sa s vami neustále hašterí," uviedol vo vyhlásení spolutvorca seriálu Steve Levitan.
Obnovenie seriálu súvisí s novými zmluvami desiatich predstaviteľov hlavných úloh. Podľa nemenovaných zdrojov spomínaného periodika uzavreli nové dohody Sofía Vergara, Julie Bowen, Ty Burrell, Eric Stonestreet, Jessie Tyler Ferguson, Ed O’Neill, Rico Rodriguez, Nolan Gould, Sarah Hyland a Ariel Winter. Zmluvy by im údajne mali zabezpečiť výrazné zvýšenie platov.
Modernú rodinu, za ktorej produkciou stojí spoločnosť 20th Century Fox Television, vytvoril okrem spomínaného Levitana aj Christopher Lloyd. Seriál sleduje novodobú rodinnu na ktorej čele stojí Jay Pritchett (O'Neill) so svojou druhou manželkou Gloriou (Vergara), synom a nevlastným synom. Okrem nich sa projekt zameriava aj na Jayove dve dospelé deti Claire a Mitchella s ich rodinami. Herecké obsadenie tvoria aj Aubrey Anderson-Emmons či Jeremy Maguire. Seriál si dosiaľ na konto pripísal 22 cien Primetime Emmy a v roku 2012 získal aj Zlatý glóbus pre najlepší muzikálový alebo komediálny seriál.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Napriek rastúcemu tlaku na médiá v Turecku môžu zahraniční novinári bez problémov vykonávať v krajine svoju prácu, uviedol dnes turecký minister pre záležitosti EÚ Ömer Čelik.
"Samozrejme, že Turecko je bezpečnou krajinou pre zahraničných novinárov," reagoval Čelik na otázku novinárky po stretnutí s generálnym tajomníkom Rady Európy Thorbjörnom Jaglandom v Štrasburgu.
Podľa tureckého ministra to platí pre "skutočných novinárov a tých, ktorí sa chcú v Turecku zdržiavať kvôli novinárskym aktivitám" - nie však pre tých, ktorí "prídu pod pláštikom žurnalizmu a zapletú sa do aktivít teroristických organizácií". Proti takýmto osobám budú "samozrejme podniknuté potrebné opatrenia".
Tlak na zahraničných novinárov v Turecku pritom stúpa, konštatuje agentúra DPA. Od začiatku týždňa sa napríklad v policajnej väzbe v Gaziantepe nachádza francúzsky fotograf Mathias Depardon. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) ho zadržali v juhotureckej provincii Batman.
RSF uviedla, že pracoval pre časopis National Geographic na reportáži o riekach Tigris a Eufrat. Turecké úrady ho obviňujú z teroristickej propagandy. Koncom apríla vyhostili z Turecka talianskeho novinára po dvoch týždňoch zadržiavania.
Početní novinári sa pritom v Turecku naďalej nachádzajú vo väzbe. Podľa údajov Európskej federácie novinárov v krajine v súčasnosti zadržiavajú 145 mediálnych pracovníkov, vrátane nemecko-tureckého novinára Deniza Yücela. Spravodajcu denníka Die Welt obviňujú z teroristickej propagandy a poburovania.
V rebríčku slobody tlače RSF je Turecko na 155. mieste zo 180 hodnotených krajín.

Copyright TASR ©2017

Stavom médií v Česku a rizikom ich politického zneužitia sa najskôr bude 1.júna zaoberať Európsky parlament.
Vyplýva to z návrhu programu jeho plenárne schôdze, ktorý schválilo vedenie politických frakcií europarlamentu. Bod navrhlo vedenie najsilnejšej frakcie EP, teda Európskej ľudovej strany (EPP).
Bruselský spravodajca Českej televízie Bohumil Vostal uviedol, že aférou ministra financií Andreja Babiša sa bude 18. mája vo Štrasburgu na mimoriadnom zasadaní zaoberať výbor EP pre občianske slobody, spravovodlivosť a vnútorné veci.

Zdroj: ČT TXT