10. 5. 2017

Novinárska cena 2016

Novinárska cena  2016

Nadácia otvorenej spoločnosti dnes ocenila najvalitnejšie práce slovenských novinárov. Víťazi 13. ročníka Novinárskej ceny za rok 2016 si dnes prevzali ocenenia v rámci slávnostného večera v Bratislave. V oblasti písanej žurnalistiky dominoval medzi víťazmi Denník N.
      Za najlepšiu reportáž získal ocenenie Tomáš Forró (Denník N). V kategórii najlepší rozhovor sa stal víťazom Matúš Burčík (SME), najlepší analytický príspevok mal podľa poroty Dušan Mikušovič (Denník N), ocenenie v kategórii najlepší investigatívny príspevok získal Tomáš Forró (Denník N). Ocenenie za najlepší komentár dostal Filip Obradovič (Týždenník TREND), autorom najlepšieho česko-slovenského kresleného vtipu je Matúš Vozár z Denníka N a najlepší článok uverejnený na blogu mal Jakub Goda (blog Denníka N).
      V rámci audiovizuálnej žurnalistiky a fotožurnalistiky zvíťazil v kategórii najlepšia reportáž Pavol Fejér z RTVS. V kategórii najlepší rozhovor, beseda, diskusia zvíťazil Michal Havran s reláciou Večera s Havranom z RTVS. Najlepší investigatívny príspevok podľa poroty mal Pavol Fejér z RTVS a autorom najlepšej fotografie je Boris Németh (.týždeň).
      Cenu za inovatívnu online žurnalistiku získali Michal Trško, Andrej Kuzmány, Miloš Šebela, Dávid Tvrdoň, Oliver Meres a Lukáš Beňo (SME). V kategórii najlepší regionálne publikovaný alebo odvysielaný príspevok zvíťazili Jaroslav Vrábeľ a Peter Bercik (Denník Korzár).
      Špeciálnu Cenu Asociácie vydavateľov tlače získal Tomáš Forró (Denník N) za reportáž z Ekvádora po zemetrasení: čas sekundárnych otrasov. Cenu Zastavme korupciu si odniesli Xénia Makarová a Zuzana Petková (Týždenník TREND) a Cenu otvorenej spoločnosti venovanej pamiatke Karola Ježíka získal za sériu blogov o extrémistoch a konšpirátoroch Ján Benčík (Blog Denníka N).
      Do súťaže sa mohli zapojiť všetci zástupcovia reprezentujúci celoslovenské printové, elektronické, online či regionálne médiá, ktorí publikovali alebo odvysielali svoj príspevok v roku 2016.
      Nezávislé poroty boli zložené z odborníkov a profesionálov z oblasti médií, ako aj ďalších osobností akademického, kultúrneho, spoločenského a neziskového sektora zo Slovenska aj zo zahraničia. 


Copyright TASR ©2017