17. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Ani rozšírenie pátrania po nezvestnej švédskej novinárke Kim Wallovej na morskú úžinu Öresund, nachádzajúcu sa medzi dánskym ostrovom Sjaelland a Škandinávskym polostrovom a spájajúcu Baltské more s prielivom Kattegat, neprinieslo očakávaný výsledok.
Po 30-ročnej žene, ktorú naposledy videli vo štvrtok večer na palube o čosi neskôr zrejme zámerne potopenej súkromnej ponorky UC3 Nautilus Dána Petera Madsena (46), sa akoby zľahla zem.
Nič na tom nemení ani skutočnosť, že sa do pátrania po nej dnes popri dánskych zložkách zapojili aj záchranári zo Švédska.
Dánska prokuratúra však informovala o prekvalifikovaní obvinenia majiteľa ponorky z doterajšieho zabitia z nedbalosti na ťažké zabitie z nedbalosti. Ak by súd potvrdil jeho vinu, pri tomto trestnom čine mu hrozí až osem rokov za mrežami.
Podľa mediálnych informácií sa prívlastok ťažké v prípade nedbalostného zabitia používa napríklad, ak motorista zapríčiní dopravnú nehodu so smrteľným následkom pod vplyvom alkoholu alebo drog.
Madsen však akékoľvek podozrenia odmieta a so svojou právnou zástupkyňou už skôr oznámil, že sa zatiaľ ku kauze viac vyjadrovať nebudú.

Izraelské úrady spustili procedúru odobratia akreditácie reportérovi panarabskej televízie al-Džazíra pôsobiacemu v Jeruzaleme.
Tlačové oddelenie izraelskej vlády prostredníctvom komuniké oznámilo, že sa rozhodlo odobrať akreditáciu udelenú novinárovi Iljásovi Karrámovi. Ako dôvod tohto kroku uviedlo okrem iného pochybnosti izraelských úradov ohľadom nezaujatosti novinárovho spravodajstva o izraelsko-palestínskom konflikte. Karrám je Arab pochádzajúci z Nazaretu ležiaceho na Izraelom okupovaných územiach.
Bezprostrednou príčinou odňatia akreditácie bol zrejme nedávny Karrámove slová pre inú televíznu stanicu o tom, že práca palestínskych novinárov je "integrálnou súčasťou odporu".
Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že Palestínčania zvyknú označovať svoje protesty a útoky - s použitím násilia i bez neho - voči izraelských bezpečnostným zložkám za prejav "odporu".
Avizované opatrenie je prvým konkrétnym krokom izraelských úradov voči al-Džazíre od 26. júla, keď izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril odhodlanie vyhostiť televíziu z krajiny, lebo podľa neho podnecuje k násiliu. Konkrétne ju obvinil z podpory násilia počas napätej situácie okolo Chrámovej hory v Jeruzaleme.
Izraelský minister telekomunikácií Ajúb Kará nedávno vyhlásil, al-Džazíru využívajú militantné skupiny na "podnecovanie" násilia a stanicu obvinil z "podpory terorizmu". Podľa neho "takmer všetky krajiny v našom regióne" zistili, že "al-Džazíra podporuje terorizmus, podporuje náboženskú radikalizáciu (...) a je nástrojom Islamského štátu, Hamasu, Hizballáhu a Iránu." Vyzval preto, aby Izrael nasledoval ich príklad.
Al-Džazíra sídli v Katare, s ktorým štyri arabské krajiny - Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty - prerušili 5. júna diplomatické styky za jeho údajnú podporu extrémistických skupín. Dauhe adresovali sériu 13 požiadaviek vrátane ukončenia vysielania al-Džazíry, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam.

Copyright TASR ©2017