16. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tweet bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, v ktorom odsúdil rasizmus pravicových extrémistov na zhromaždení v Charlottesville, sa stal vôbec najlajkovanejším v doterajšej histórii sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Doteraz naň klikli a vyjadrili tak súhlas s Obamovým vyjadrením viac ako tri milióny používateľov.
Obama v tweete citoval zosnulého bojovníka proti apartheidu a bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. "Nikto sa nenarodí s nenávisťou voči inému človeku pre jeho farbu pleti, pôvod alebo náboženstvo," napísal.
V nasledujúcich tweetoch pridal aj ďalšie dve vety z Mandelovej autobiografie Dlhá cesta k slobode. „Ľudia sa musia naučiť nenávidieť - a keď sa vedia naučiť nenávisti, môžu sa naučiť aj láske." Dodal tiež: „Láska je ľudskému srdcu bližšia ako jej protiklad". Každý z týchto tweetov mal vyše milión lajkov a státisíce zdieľaní, uvádza spravodajský portál orf.at.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Vystúpenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorom v utorok postavil na roveň Belošské nacionalistami a ich odporcov pri zrážkach v Charlottesville, vyvolalo v amerických médiách záplavu prekvapených aj nechápavých reakcií. Médiá píšu o surrealistických momentoch, o prezidentovi, ktorý ukázal svoju autentickú politickú dušu, a o tlačovej konferencii, ktorá bude patriť k určujúcim okamihom Trumpová prezidentovania.
Deň potom, čo upokojil členov svojej strany a jednoznačne odsúdil neonacistickej skupiny pri proteste v Charlottesville vo Virginii, prezident skoro nevysvetliteľne otočil, napísal denník The Wall Street Journal.
Naozajstným tajomstvom je, prečo to urobil.
Nemal žiadny skutočný dôvod sa o deň neskôr k celej kontroverziu vracať. Ale zjavne nemohol odolať a zdalo sa, že chce dať priechod hnevu nad kritikou svojho prvého sobotňajšieho vyhlásenia, ktoré chcel ospravedlniť tým, že excesy boli na strane stúpencov nadvlády bielej rasy aj na strane ich odporcov, uviedol WSJ.
Trumpov argument, že medzi tými, ktorí proste len prišli demonštrovať proti strhnutiu sochy z doby konfederácie, sú aj dobrí ľudia, je v rozpore s videom, na ktorom bieli nacionalisti vykrikujú heslá ako "Židia nás nenahradí" a "pôda a krv", poznamenal
denník.
Podľa agentúry Reuters prezidentovej výroky pri vystúpení v Trump Tower v New Yorku miestami hraničili sa surrealizmom.
Trump vytiahol vyhlásenie, ktoré čítal v sobotu v zjavnej snahe ukázať, že napriek kritike bol jeho pôvodný inštinkt, že v Charlottesville bolo na vine "veľa strán", správny, napísala agentúra.
Televízia Fox News citovala tiež známu konzervatívnu komentátorku Ann Coulterová, ktorá na twitteri po utorkových Trumpových výrokoch ocenila, že "dnes máme nášho lídra späť".
Bojovný a nespútaný prezident Trump ukázal svoju autentickú politickú dušu, uviedla na svojom webe televízie CNN.
Podľa nej išlo možno o najpamätnejšie tlačovú konferenciu v histórii amerických prezidentov a určite sa stane určujúcim okamihom jeho administratívy. Jeho výroky o bielych rasista a neonacistov vo Virgínii patrili k najviac surrealistickým momentom za posledné roky.

Copyright © ČTK 2017