14. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Po švédskej novinárke nezvestnej po potopení súkromnej dánskej ponorky niet naďalej žiadnej stopy. Dánska polícia dnes oznámila, že pri prehliadke plavidla nebolo nájdené žiadne telo. Kapitána ponorky umiestnili v sobotu do vyšetrovacej väzby pre podozrenie zo zabitia, všetky obvinenia však popiera.
      Ponorka sa potopila v mori južne od Kodane v noci na piatok. Vo štvrtok večer jej majiteľ a konštruktér Peter Madsen vyrazil na plavbu s 30-ročnou Švédkou Kim Wallovou. Po piatkovom zadržaní vypovedal, že pasažierku následne ešte ten večer vysadil na malom ostrove v oblasti kodanského prístavu.
      Ponorku UC3 Nautilus, dlhú 18 metrov a vážiacu 40 ton, v sobotu vytiahli z hĺbky siedmich metrov. Dnes ráno z nej najskôr vypustili vodu a následne technici v ochrannom oblečení s maskami vstúpili na palubu a prehľadali vnútorné priestory.
      Hovorca polície oznámil, že žiadne stopy po Wallovej neobjavili. Podľa jeho slov však existujú náznaky, že dánsky vynálezca mohol svoje plavidlo potopiť úmyselne.
      Pátranie po novinárke bude pokračovať vo vodách okolo ostrova, kde mala podľa Madsena vystúpiť. Sám Madsen unikol z ponorky na poslednú chvíľu pred potopením a akúkoľvek zodpovednosť za osud Wallovej popiera.
      Wallová podľa správ pracovala na článku o 46-ročnom Madsenovi, ktorý je známy aj ako konštruktér rakiet.


Copyright TASR ©2017