12. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká spoločnosť Google podala odvolanie voči pokute vo výške 2,42 miliardy eur, ktorú jej v júni tohto roku udelila Európska komisia (EK) z dôvodu porušenia pravidiel hospodárskej súťaže.
Internetová spoločnosť Google sa 27. júna dozvedela, že exekutíva EÚ jej udeľuje rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia, keď vo svojom vyhľadávači firma systematicky zvýhodňovala svoj vlastný produkt Google Shopping, čím nezákonne vytlačila z trhu konkurenčnú spoločnosť AMD. Google už v deň oznámenia rozhodnutia EK upozornil, že s týmto verdiktom nesúhlasí a podá odvolanie.
Tlačová agentúra DPA upozornila, že Súdny dvor EÚ v Luxemburgu potvrdil odvolanie amerického internetového giganta, obe strany sa však zdržali ďalších komentárov.
"Európska komisia bude obhajovať svoje rozhodnutie súdnou cestou," uviedol hovorca exekutívy EÚ po oznámení o odvolaní.
Ide doteraz o najvyššiu finančnú pokutu uloženú v rámci pravidiel o porušovaní hospodárskej súťaže. "Rekordérom" v tejto oblasti bol doteraz americký výrobca mikroprocesorov Intel, ktorému EK 13. mája 2009 udelila pokutu vo výške 1,06 miliardy eur z dôvodu zneužitia dominantného postavenia na trhu s procesormi x86. Súdny spor medzi Intelom a EK je stále nedoriešený, keď 6. septembra sa americkej firme podarilo vrátiť prípad na Všeobecný súd EÚ.

Copyright TASR ©2017

Neonacistickú stránku The Daily Stormer, ktorá sa dostala do pozornosti médií po augustových nepokojoch v americkom Charlottesville, zhodili už aj z rakúskeho internetu. Po tom, čo ju v auguste zablokovala americká hostingová firma GoDaddy a neprijali ju ani iné americké spoločnosti, ju v pondelok vypol aj rakúsky registrátor domén nic.at. Podľa hovorkyne spoločnosti Moniky Pink-Rank mali túto stránku zaregistrovanú od konca augusta a vypnúť sa ju rozhodli okamžite po tom, ako ich niektorí rakúski politici upozornili na škodlivosť jej obsahu.
Stránka The Daily Stormer sa dostala do pozornosti amerických médií po tom, ako účastníčku augustového antirasistického pochodu v Charlottesville, ktorú zabil autom americký neonacista, označila za "tučnú bezdetnú k**vu". Stránka vypočítavala dôvody, prečo údajne nie je škoda, že táto mladá žena prišla o život, a naopak chválila útočníka.
Stránka The Daily Stormer má v tiráži uvedené, že je proti násiliu a snaží sa o revolúciu iba "prostredníctvom vzdelávania más". Jej titulný obrázok však znázorňuje bieleho muža, ktorý bije černocha a v hlavnej navigácii stránky má hneď za priečinkami "Svet" a "USA" zložky "Židovský problém" a "Rasová vojna".

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.