14. 9. 2017

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Nové televízne dokumenty Jozef Miloslav Hurban a Evanjelický kostol a kolégium v Prešove včera v predpremiére prezentovala RTVS.
Životopisný dokument Jozef Miloslav Hurban spracováva miesta a udalosti, s ktorými je spojená významná postava slovenských dejín. Hurbana predstavuje ako evanjelického farára, politika a literárneho tvorcu. "Chceli sme ním naplniť aj dlh Slovenskej televízie, keďže dlhú dobu sa o ňom nič netočilo a 200. výročie narodenia, ktoré sme si pripomenuli v marci tohto roku, nám dalo podnet už v minulom roku, len realizácia trošku trvá, tak sa nám to podarilo dokončiť v priebehu prvého polroka," povedal pre TASR Miloslav Gdovin, ktorý scenár filmu vytvoril spolu s autorkou námetu Evou Tkáčikovou. Pod réžiu sa podpísal Fedor Bartko.
Televízna novinka je klasickým životopisným dokumentom, ktorý ukazuje miesta narodenia a posledného odpočinku Hurbana, poukazuje však aj na základné fakty, o ktorých sa v minulosti hovorilo menej. "Hurban je väčšinou známy ako národný buditeľ, ale to nebolo jeho zamestnanie, bol evanjelický farár v Hlbokom, kde pôsobil 40 rokov," podčiarkol Gdovin na margo zaujímavej historickej osobnosti: "Vedel skĺbiť aj to farárske, aj, dnes by sme povedali, verejné pôsobenie. Vedel povedať i z kazateľne, čo ho trápilo, ale v rámci možností, aké mal. A keďže videl, že niektoré veci z kazateľne by nemal ani hovoriť, pretavil to do toho, že vystúpil verejne."
Dokument nevynecháva vzájomný vzťah známej trojice Hurban - Hodža - Štúr a uzákonenie spisovnej slovenčiny. "Chceli sme priniesť momenty a ukázať tie miesta, kde Hurban žil, a vytiahnuť to najlepšie, čo je v archívoch, v múzeách, čo nám z Hurbana ostalo a ako to vyzerá dnes," dopĺňa scenárista 42-minútového filmu, ktorý predstavuje Hurbana nielen ako teológa, štátnika, ale aj ako otca rodiny. Tvorcovia čerpali z archívu Slovenskej národnej knižnice v Martine, kde skončila väčšina Hurbanovej pozostalosti a množstvo jeho vydaných kníh. Navštívili tiež Lyceálnu knižnicu v Bratislave, kde sú matriky a záznamy z jeho desaťročného štúdia.
Životopisný dokument Jozef Miloslav Hurban uvedie RTVS v premiére v utorok 19. septembra o 20.35 na Dvojke.
Evanjelický kostol a kolégium v Prešove je názov 13-minútového dokumentu z cyklu Genius loci (zatiaľ vzniklo sedem dielov), zameraného na jedinečné miesta a pamiatky evanjelickej cirkvi. Projekt vznikol v súvislosti s tohtoročným jubileom reformácie. V prvej časti predstavuje významné pamiatky evanjelickej cirkvi v Prešove. "Prešovský kostol má za sebou bohatú históriu a dodnes ju tvorí, nie sú to mŕtve stavby. Po roku 1989 sa do nich život vrátil a obnovili sa mnohé veci, ktoré počas komunistického režimu zanikli. Chceli sme ukázať, že genius loci mnohých takých miest nebolo len v minulosti, ale má čo povedať aj dnes," uzavrel Gdovin, ktorý sa opäť podpísal pod scenár i námet dokumentu. Réžiu a strih mal na starosti Ján Stračina.
Cyklus Genius loci sa na televízne obrazovky dostane v nedeľu 17. septembra po hlavných správach na Dvojke.

Copyright TASR ©2017