16. 9. 2017

Zomrel Harry Dean Stanton

Zomrel Harry Dean Stanton

Vo veku 91 rokov zomrel v piatok americký herec Harry Dean Stanton, ktorý v desiatkach známych filmov stvárňoval najčastejšie "čudákov" na okraji spoločnosti. Spolupracoval s mnohými slávnymi režisérmi ako Wim Wenders, David Lynch a dokonca Alfred Hitchcock a preslávil sa najmä titulnou rolou v kultovom Wendersovom filme Paríž, Texas (1984). Ako v sobotu informoval hercov agent John S. Kelley, Stanton skonal v piatok v nemocnici v Los Angeles.
Okrem filmu Paríž, Texas Stanton zažiaril napríklad aj v titulnej úlohe akčnej sci-fi komédie Repo Man (1984) alebo v síce vedľajších, ale legendárnych úlohách vo filmoch ako Divokosť v srdci (1990), Twin Peaks (1992), Zelená míľa (1999) či Príbeh Alvina Straighta (1999). Jeho dvorný režisér David Lynch ho obsadil aj do seriálu Twin Peaks (2017), ktorý je pokračovaním pôvodného kultového mysteriózneho seriálu Mestečko Twin Peaks (1990-1991).
Stanton bol aj spevákom muzikantom, hral na gitaru a ústnu harmoniku a nahral okrem iného duet s Bobom Dylanom. Nikdy sa neoženil, napriek tomu, že mal dlhoročný vzťah s herečkou Rebeccou De Mornay.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.