11. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev podpísal dnes výnos o udelení milosti známemu blogerovi, občanovi Ruska a Izraela Alexandrovi Lapšinovi, ktorý bol v júli tohto roku odsúdený na tri roky väzenia za nepovolenú návštevu Náhorného Karabachu.
Ako dnes informovala agentúra Interfax, prezidentský výnos bol zverejnený na oficiálnej internetovej stránke azerbajdžanského prezidenta.
Lapšina zadržali koncom roku 2016 v bieloruskom Minsku na základe žiadosti Azerbajdžanu, ktorý ho zaradil na "čierny zoznam" s menami ľudí, čo vycestovali do medzinárodne neuznanej republiky Náhorný Karabach bez toho, aby ich cestu schválili úrady v Baku.
Autonómna oblasť Náhorný Karabach je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, ale v roku 1988 v Stepanakerte oznámili jej vystúpenie z vtedajšej Azerbajdžanskej sovietskej socialistickej republiky. Vo vojenskom konflikte, ktorý potom vypukol, Azerbajdžan stratil kontrolu nad týmto územím.
Rokovania o pokojnom urovnaní tohto konfliktu sa začali v roku 1992: Azerbajdžan na nich trvá na zachovaní svojej územnej celistvosti. Záujmy Náhorného Karabachu na rokovaniach zastupuje Arménsko, keďže neuznaná republika nie je na ne prizvaná.
Od roku 1994, keď sa skončila vojna za odštiepenie Náhorného Karabachu od Azerbajdžanu, je tento región pod kontrolou ozbrojencov, ktorí o sebe tvrdia, že sú príslušníkmi miestnej arménskej menšiny. Azerbajdžan však deklaruje, že ide o príslušníkov arménskej armády.

Politická komentátorka ruského denníka Novaja gazeta Julija Latyninová v obave o svoj život odcestovala z Ruska. Ako dôvod v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedla nedávne podpálenie svojho auta v Moskve. Z Ruska odcestovala spolu s rodičmi a "tak skoro sa vracať nemieni".
Incident s autom sa odohral 3. septembra v blízkosti chalupy Latyninovej v dedine Peredelkino v metropolitnej oblasti Moskvy, kde sa v tom čase nachádzali novinárkini rodičia.
Tí sa skoro ráno zobudili na silný výbuch; novinárkin otec následne vybehol na ulicu, kde uvidel horiace auto. Požiar sa síce podarilo lokalizovať, ale auto zhorelo do tla.
Prípadom sa zaoberá polícia. Latyninová je presvedčená, že jej auto niekto podpálil.
Jej rodičia však nevylučujú, že tento incident mohol byť pokračovaním udalosti z júla, keď neznáme osoby postriekali múr ich domu a auto neznámou jedovatou chemikáliou. Zdravotné problémy kvôli výparom z nej malo osem ľudí vrátane dvoch detí zo susedstva. Otec i matka Latyninovej sa domnievajú, že chemikália mohla poškodiť káble v aute, čo nevylúčil ani privolaný policajný expert.
Agentúra AP pripomenula, že Latyninová - jedna z najostrejších kritičiek súčasného vedenia v Kremli - čelila útokom aj vlani, napríklad keď jej neznámy útočník hodil do tváre výkaly. Denník Novaja gazeta vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že novinárka dostala aj vyhrážky smrťou.
Prešetrenie najnovšieho prípadu a zaručenie bezpečnosti pre Latyninovú žiadala aj americká mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON).


Copyright © TASR 2017