7. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Brazílsky Kongres schválil vo štvrtok návrh zákona, ktorý politickým stranám a kandidátom umožní donútiť sociálne médiá, aby zo svojich stránok okamžite odstránili príspevky anonymných autorov s urážlivým alebo hanlivým obsahom.
Tento zákon je súčasťou legislatívneho balíka schvaľovaného Kongresom v súvislosti so všeobecnými voľbami. Reštrikcie ohľadom príspevkov na internete vyvolali kritiku skupín obhajujúcich občianske práva a slobodu prejavu na internete.
Podľa nových pravidiel budú musieť sociálne siete poskytovať celé meno, číslo identifikačného preukazu a preukazu sociálneho zabezpečenia autorov príspevkov zverejnených na internete. Podľa agentúry Reuters však nie je jasné, kam by mali byť tieto osobné údaje zasielané.
Zákon nepočíta s tým, že by kandidáti alebo strany museli mať súdny príkaz, keď budú žiadať o odstránenie pre nich nevhodného príspevku z internetu alebo z mobilných aplikácií. Reuters upozornil, že sporný zákon by ešte mohol zablokovať prezident krajiny Michel Temer.
Proti zákonu po jeho prijatí vystúpili tri združenia zastupujúce vydavateľov periodickej tlače, ako aj rozhlasové a televízne stanice, ktoré vo svojom vyhlásení označili nový zákon za formu cenzúry. Upozornili, že v súlade s právnym rámcom v Brazílii je príspevky z internetu možné sťahovať len na základe súdneho príkazu.
Predkladateľ zákona, poslanec Áureo zo sociálno-demokratickej strany Solidarita, svoj návrh bránil, keď tvrdil, že povedie k transparentnosti obsahu príspevkov na internete. "Sloboda slova je zaručená, ale nemôže byť anonymná," vyhlásil.

Dánska polícia dnes oznámila, že potápači našli časti tela vrátane odrezanej hlavy švédskej novinárky Kim Wallovej, ktorú našli v auguste mŕtvu pri Kodani po tom, ako sa vydala na plavbu ponorkou s dánskym vynálezcom Petrom Madsenom.
Hlavu, nohy a oblečenie Wallovej objavili v piatok v zálive južne od dánskej metropoly, povedal v dnešnom vyjadrení pred novinármi vedúci vyšetrovania prípadu Jens Möller Jensen z kodanskej polície.
Časti tela boli podľa neho zabalené v plastových vreckách spolu s nožom a ťažkými kusmi kovu, ktoré ich mali udržať na dne. Našli ich neďaleko miesta, kde ešte v auguste objavili trup vtedy nezvestnej ženy. Zubné záznamy potvrdili, že hlava patrila Wallovej, pričom pokračuje pátranie po jej rukách, dodal vyšetrovateľ.
Informácie priniesli agentúry AP a DPA.
Madsen (46), ktorý je vo vyšetrovacej väzbe, naďalej tvrdí, že Wallovú (30) nezabil a zomrela nešťastnou náhodou, keď jej spadol na hlavu poklop ponorky. Na jej trupe však podľa polície bolo celkovo 15 bodných rán, aj keď príčinu smrti zatiaľ oficiálne nestanovili.
Voči vynálezcovi a majiteľovi ponorky už dávnejšie vzniesli predbežné obvinenie zo zabitia a zneuctenia ľudských pozostatkov. Podľa prokuratúry vyšetrovatelia našli v Madsenovom počítači videozábery mučenia a vraždenia žien, pričom ich považujú za pravé.
Wallovú naposledy videli 10. augusta večer, ako nastupuje v Kodani do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v nej nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove.
Po nezvestnej novinárke pátrali policajti a dobrovoľníci z Dánska i susedného Švédska, na čo po viac ako desiatich dňoch vylovili z mora pri dánskom pobreží jej telesné pozostatky. Podľa polície išlo len o trup, pričom hlava a končatiny boli oddelené úmyselne. Prokurátor uviedol, že Madsen telo pred vyhodením do mora rozrezal a k trupu pripevnil rúru, aby sa potopil na dno.


Copyright TASR ©2017