2. 10. 2017

Vysielatelia sú proti odňatiu frekvencií rádiu Best FM

Vysielatelia sú proti odňatiu
frekvencií rádiu Best FM

Vysielatelia protestujú proti krokom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) voči spoločnosti Best FM Media spol. s r. o. Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) v stanovisku podpísanom jej viceprezidentom pre rádiovú sekciu Ivanom Antalom pripomína, že RVR 13. septembra rozhodla, že spoločnosti Best FM Media odníma pridelené frekvencií 89,6 MHz Prievidza a 92,4 MHz Martin, lebo ich vysielateľ nevyužíval. Best FM informoval v júni a v auguste tohto roka listami RVR, že má zabezpečenú technológiu na začatie využívania frekvencií a vysielať na nich začne najneskôr do konca tohto roka. I napriek tomu frekvencie rada odňala, zdôrazňuje ANRTS. Podľa asociácie je rozhodnutie RVR „mimoriadne prekvapivé“ a „zo strany rady ide o zlý signál pre predvídateľnosť a stabilitu rozhlasového trhu na Slovensku“. Agentúre SITA stanovisko poskytla Zuzana Šangalová z ANRTS.

Asociácia upozorňuje, že licenčná rada odňala frekvencie Best FM napriek tomu, že ju vysielateľ informoval, že frekvencie bude využívať. Rada zároveň podľa ANRTS vedela, že vysielateľ vynaložil „nemalé finančné prostriedky na zabezpečenie technológie umožňujúcej využiť plnohodnotne danú časť frekvenčného spektra“. Asociácia je preto znepokojená, že RVR nerozhodla len o upozornení za porušenie zákona, ale rovno Best FM frekvencie odňala. „Rozhodnutie rady je v tomto precedentné a vytvára mimoriadne zlú prax v rámci regulácie využitia frekvencií,“ tvrdí ďalej v stanovisku Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Poukazuje na skutočnosť, že v prípade Best FM v minulosti RVR nikdy nerozhodla o tom, že tento vysielateľ porušil zákon a nikdy mu nedala žiadnu sankciu. „Zákon presne neustanovuje, dokedy je potrebné pridelené frekvencie začať využívať. Rada v doterajších konaniach vždy najprv vysielateľa upozornila, až následne bolo rozhodnuté o odňatí frekvencie. Ak rada práve v prípade Best FM nezohľadnila nijako skúsenosti s týmto vysielateľom a miesto upozornenia na porušenie zákona rovno práve tomuto vysielateľovi frekvencie odníme s tým, že to má byť akási výstraha, je tento postup viac ako nepochopiteľný a právne sporný,“ tvrdí asociácia.

ANRTS dodáva, že „nie je možné investovať na slovenskom trhu a rozvíjať rozhlasové vysielanie, ak sa regulátor chová nepredvídateľne a jeho rozhodnutia sú opreté viac menej len o formálnu možnosť akosi rozhodnúť bez toho, aby bola braná na zreteľ aj objektívna realita a správanie sa konkrétneho vysielateľa na trhu“. ANRTS verí, že ešte bude priestor prediskutovať s RVR jej postup pri rozhodovaniach o odňatí frekvencií na neformálnom stretnutí a prípad Best FM nenastaví nové štandardy v tejto oblasti.

Ako vyplýva z uznesenia RVR z 13. septembra k odňatiu frekvencií Best FM Media, rada odníma frekvencie 89,6 MHz Prievidza a 92,4 MHz Martin vzhľadom na to, že od 20. apríla 2017 a 24. júla 2017 nevyužíval frekvenciu 89,6 MHz Prievidza a od 11. apríla 2017 a 31. júla 2017 nevyužíval frekvenciu 92,4 MHz Martin na účely, na ktoré mu boli pridelené. Celé uznesenie je zverejnené na webstránke RVR http://www.rvr.sk.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.