6. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Únik osobných údajov používateľov Facebooku a ich zneužitie je neprijateľné, uviedla vo štvrtok Európska komisia (EK). Po zisteniach, že škandál zasiahol 87 miliónov používateľov tejto sociálne siete vrátane viac ako milióna ľudí z Európy, sa EK snaží stretnúť s predstaviteľmi tejto firmy, informovala agentúra DPA.
"Pre Európsku komisiu je tento neoprávnený prístup k osobným dátam patriacich facebookovým užívateľom a ich ďalšie zneužitie neprijateľné," uviedol hovorca EK Christian Wigand.
Facebook v stredu priznal, že škandál okolo úniku osobných údajov zasiahol 87 miliónov jeho používateľov. Najprv sa hovorilo 50 miliónoch používateľov, ktorých osobné dáta z Facebooku neoprávnene získala spoločnosť Cambridge Analytica a následne údajne použila na ovplyvnenie amerických prezidentských volieb v roku 2016.
Wigand poznamenal, že stredajšie vyhlásenie Facebooku potvrdilo, že únik dát sa týka aj európskych používateľov tejto sociálnej siete.
Podľa Facebooku únik osobných údajov zasiahol viac ako milión používateľov z Británie a tiež viac ako 310.000 ľudí v Nemecku.
Hovorca eurokomisie tiež povedal, že v reakcii na list, ktorý minulý týždeň poslala eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová a v ktorom sa dožadovala informácii o prípade, Facebook preukázal, že je s komisiou ochotný o probléme diskutovať.
V súčasnosti sa v najbližších dňoch pripravujú stretnutia s predstaviteľmi tejto spoločnosti, dodal Wigand.

Zdravotný stav obete najvážnejšie zranenej pri streleckom útoku v sídle spoločnosti YouTube v kalifornskom meste San Bruno z 3. apríla sa zlepšuje. Ide o 36-ročného muža. Vo štvrtok o tom informovali predstavitelia Zuckerbergovej všeobecnej nemocnice v San Franciscu.
Podľa nemocnice je muž stále hospitalizovaný, ale jeho stav sa zlepšil na dobrý.
Po útoku v sídle YouTube odviezli do nemocnice so strelnými poraneniami celkovo troch ľudí. Dve ženy vo veku 32 a 27 rokov už prepustili.
Polícia informovala, že páchateľka útoku Nasim Aghdamová bola nahnevaná stratégiou a postupmi uvedenej spoločnosti na zdieľanie videí, lebo podľa jej slov "obmedzovala obsah videí".
Aghdamová napokon podnikla strelecký útok v priestoroch spoločnosti YouTube a na konci sa postrelila a spôsobila si smrteľné zranenie, dodala tlačová agentúra AP.
Vyšetrovatelia v súčasnosti pracujú s niekoľkými motívmi, na základe ktorých sa žena rozhodla strieľať. Jedným z nich mohla byť práve jej nespokojnosť s politikou YouTube. Strelkyňa iránskeho pôvodu sa na základe informácii spravodajskej televízie Sky News sťažovala, že spoločnosť filtruje jej príspevky, a preto sa dostávajú len k malému počtu jej odberateľov.
Aghdamová mala na YouTube niekoľko kanálov, kde prispievala videami v angličtine, turečtine i v perzštine. Údajne mala len niekoľko tisíc odberateľov. Podľa polície používala na internete meno "Nasime Sabz".
O jej smrti krátko informovala aj iránska štátna televízia, keďže v krajine mala určitú maličkú sledovanosť.
Aghdamová mala v perzštine kanál aj v odkazovej službe Telegram, ktorý sledovalo v Iráne približne 6000 používateľov, čo je málo v krajine, kde aplikáciu údajne využíva približne 40 miliónov ľudí.
Obyvatelia Iránu vyjadrili ľútosť a šok nad tým, že Aghdamová sa uchýlila k zabíjaniu iných.


Problémy čínskej investičnej skupiny CEFC spôsobili krach hneď niekoľkých rokovaní o veľkých investíciách tejto spoločnosti v Česku. Už v marci skupina oznámila, že nezvýši podiel v skupine J&T Finance Group. Okrem toho však podľa informácií servera e15.cz krachli aj ďalšie obchody, ako napríklad ponuka na kúpu televízie Nova a Markíza, alebo niekoľkých lukratívnych pražských nehnuteľností. Išlo o investície za miliardy korún.
Najväčším obchodom, ktorý skončí neúspechom, je nákup televíznej skupiny Central European Media Enterprises, ktorá okrem iného vlastní televízie Nova a Markíza. Podľa skorších informácií agentúry Reuters sa o CME usilovalo konzorcium CEFC a česko-slovenskej investičnej skupiny Penta. Rokovalo s majiteľom CME, ktorým je americký mediálny kolos Time Warner.
"V súčasnom období je to pre Pentu nereálny deal," uvádza zdroj oboznámený s priebehom dojednávanej transakcie. Oficiálne ale Penta záležitosť nekomentuje. Nakoniec, v minulosti ani nepotvrdila informáciu Reuters, že sa spoločne s CEFC usilovala o prevzatie CME. "K špekuláciám sa nebudeme vyjadrovať," povedal hovorca Penty Ivo Mravinac.
Okrem problémov CEFC s financovaním a vyšetrovaním jej šéfa v Číne nenahráva realizácii obchodu ani odmietavý postoj Číny k investíciám do zábavy. Pritom práve čínsky štát bude mať v CEFC rozhodujúcu rolu.
Američania tak možno prišli o životnú príležitosť celú televíznu skupinu výhodne predať. Zmienené konzorcium bolo totiž možno jediné, ktoré sa aspoň blížilo k požiadavkám spoločnosti Time Warner. Na druhej strane, odchod silného hráča dáva väčší priestor pre ďalších uchádzačov, ktorí, navyše, jednoduchšie stlačia cenu nadol.


Copyright © TASR 2018