3. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najvýraznejšíe okamihy uplynulého storočia od vzniku Československa pripomína výstava fotografií z archívu takisto storočnej ČTK. K videniu je vo Valdštejnskej záhrade v areáli Senátu. Expozícia ponúka 163 fotografií na troch desiatkach panelov. Na prvom je snímka Tomáša Garrigua Masaryka pri jeho návrate z exilu v roku 1918, Posledný ukazuje úspech Ester Ledeckej na tohtoročnej zimnej Olympiáde. Každý z ďalších panelov sa venuje dvom rokom a ukazuje niekoľko snímok, veľakrát aj kuriózne nesúrodých.
Roky 1919 1920 napríklad pripomínajú prvú československú kráľovnú krásy a návrat legionárov z Ruska.
Výstava bude prístupná do18. mája, Potom bude putovať po siedmich mestách v republike a vráti sa do Prahy v októbri, na samotne výročie založenia republiky aj agentúry.


Predaje set top boxov podporujúcich nový televízny systém DVB-T2 v poslednej dobe vzrástli. Dôvodom je podľa obchodníkov to, že od konca mája bude program ČT šport dostupný v zemskom vysielania na časti územia len v štandarde DVB-T2. Predajcovia tiež čakajú rast predajov televíziou s novým systémom pred júnovým majstrovstvami sveta vo futbale.
"Za posledných 14 dní, kedy ČT oznámila zmeny vo vysielaní, sme zaznamenali prudký nárast záujmu o set top boxy podporujúce DVB-T2, predaja sa zrazu zmnohonásobil," uviedla hovorkyňa Datartu Iva Pavlousková. Ceny najlepšie hodnotených set top boxov na porovnávači cien Heuréka sa pohybujú v rozmedzí približne 700 až 1500 korún.
Expert Elektro očakáva, že presunutie ČT šport do prechodovej siete DVB-T2 bude mať vplyv na dopyt po týchto televízoroch. "Záujem porastie s tým, ako si fanúšikovia futbalu budú musieť v niektorých lokalitách zaobstarať nové televízne prijímače alebo set top boxy," dodala vedúca marketingu reťazca s elektronikou Expert Elektro Zuzana Adámková.
Alza.cz čaká nárast predaja televízorov o pätinu, razantnejší predaja kvôli dobrej informovanosti ľudí nepredpokladá. "Podľa nášho názoru dá väčšina ľudí prednosť nákupu nového TV prijímača (pred set top boxom)," uviedla hovorkyňa Patricie Šedivá.
Česká televízia na svojich stránkach uvádza, že po dokončení spustení všetkých vysielačov a po skončení MS v hokeji bude v multiplexe 1, ktorý vysiela v súčasnom štandarde DVB-T, program ČT sport nahradený programom ČT: D / art. Od konca mája tak bude ČT šport dostupný v zemskom vysielania iba vo vysokom rozlíšení v prechodnom multiplexe 11 v štandarde DVB-T2, a na časti územia v rozšírení multiplexe verejnej služby v štandarde DVB-T / MPEG4 a v regionálnych DVB-T sieťach.
Podľa Datartu sa zákazníci o nové prístroje pri nákupe najviac pýtajú na certifikát DVB-T2 a veľkosť obrazovky. Najviac kupujú tie s uhlopriečkou okolo 55 palcov.
Podľa zoznamu Českých Rádiokomunikácií je teraz na trhu cez 1500 televízorov a set top boxov, ktoré zvládajú príjem systému DVB-T2. V súčasnej dobe pokrýva DVB-T2 prechodová sieť Českých rádiokomunikácií 98 percent obyvateľov.

Copyright © ČTK 2018

Nezávislý tribunál potvrdil pokutu 2500 amerických dolárov pre čilského bývalého lídra svetového rebríčka tenistov vo dvojhre Marcela Ríosa od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) za verbálny útok na skupinu novinárov pred domácim stretnutím svojej krajiny s Ekvádorom na antuke v Santiagu v 1. kole I. skupiny americkej zóny Davisovho pohára 2018 reprezentačných družstiev mužov (2. - 3. februára). Informáciu priniesol web ITF. Konkretizoval, že Ríos bol členom podporného štábu Čiľanov. Hlavný rozhodca pristúpil ku konzekvenciám na základe videozáznamu incidentu, ktorý sa udial 31. januára.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s.