7. 4. 2018

Zomrel Franck Bauer

Zomrel Franck Bauer

Vo veku 99 rokov zomrel posledný doteraz žijúci člen tímu francúzskych hlásateľov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny prihovárali poslucháčom Rádia Londýn -  francúzskej sekcie spravodajskej stanice BBC. Franck Bauer zomrel v piatok v nemocnici v meste Cateau-Cambrésis v departemente Nord.
Džezový bubeník Bauer sa pridal k hnutiu Slobodné Francúzsko v júni roku 1940. Od marca 1941 do júna 1943 bol členom malého tímu francúzskych hlásateľov, ktorí sa Francúzom prihovárali na vlnách rozhlasovej stanice BBC. Práve v tomto období Francúzsko, okupované nacistami, zažívalo jedno z najtemnejších období svojich dejín, pripomenul na svojej webovej stránke denník Libération. 
Okrem kódovaných správ, ktoré odboju vo Francúzsku pomáhali pri koordinácii ich akcií, hlásatelia Rádia Londýn čítali aj odkazy od odbojárov v zahraničí pre ľudí "doma", ako aj úvodníky, ktoré mali posilniť morálku domáceho obyvateľstva. Francúzski občania vysielanie z Londýna počúvali tajne.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom tweete napísal, že Bauerov hlas "sprevádzal mnoho nebezpečných operácií, ktoré viedli k víťazstvu v druhej svetovej vojne".

Copyright © TASR 2018